Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη: μπορεί οι γυναίκες να είναι λιγότερο αποφασιστικές από τους άνδρες όμως είναι περισσότερο ανοιχτόμυαλες και μάλλον πιο διεξοδικές. Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι άνδρες τείνουν να λαμβάνουν αποφάσεις με όρους «άσπρου – μαύρου» και επιμένουν σε αυτές ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν περισσότερα κριτήρια υπ’ όψη και βλέπουν τις «αποχρώσεις του γκρίζου».

Στην έρευνα οι επιστήμονες ζήτησαν από 100 ανθρώπους να κατατάξουν 50 αντικείμενα ανάλογα με το κατά πόσο ενέπιπταν σε μία κατηγορία: «μερικώς», «πλήρως» ή «καθόλου». Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ήταν 23% περισσότερο πιθανό από τους άνδρες να επιλέξουν το «μερικώς». Οι «διστακτικές» αποφάσεις τους αφορούσαν σε ερωτήσεις όπως: «Είναι η τομάτα φρούτο;».

«Φυσικά, απλά επειδή ανακαλύψαμε μία βασική διαφορά στον τρόπο που κατηγοριοποιούν οι άνδρες και οι γυναίκες, δεν σημαίνει ότι η μία μέθοδος είναι καλύτερη από την άλλη», σημείωσε ο δρ. Ζάκαρι Εστές του πανεπιστημίου του Γούορικ στη Βρετανία. Και προσέθεσε: «Για παράδειγμα οι άνδρες γιατροί μπορεί πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά να χαρακτηρίσουν μία σειρά συμπτωμάτων ως ασθένεια. Αν και αυτό μπορεί να έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης θεραπείας, έχει και μεγάλα μειονεκτήματα σε περίπτωση που η διάγνωση αποδειχθεί λάθος. Σε πολλές περιπτώσεις, μία πιο ανοιχτή προσέγγιση στην κατηγοριοποίηση ή τη διάγνωση είναι πιο αποτελεσματική».