«Η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, στο Ακουγιού, σε μια περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική δραστηριότητα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες» παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντηση της, σε επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Μαριλένα Κοππά.


Ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, στην απάντηση του, αναφέρει ότι η Επιτροπή πιέζει την Τουρκία να θεσπίσει νόμο πλαίσιο για τα πυρηνικά που να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τονίζει επίσης ότι ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εναρμονίσει προοδευτικά τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια η οποία πρέπει να μεταφερθεί στο δίκαιο των κρατών μελών ως τις 22 Ιουλίου 2011.

Τέλος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της τουρκικής εθνικής νομοθεσίας, πρέπει να εκπονείται αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα τα οποία είναι πιθανόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την υπόθεση με προσοχή.

Στο επίπεδο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου, μετά τον αντίκτυπο που είχαν ο σεισμός και το τσουνάμι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία, με την απόφαση της 25ης Μαρτίου 2011, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών της ΕΕ βάσει μιας συνολικής και διαφανούς αξιολόγησης των κινδύνων και της ασφάλειας. Οι αξιολογήσεις θα γίνουν από ανεξάρτητες εθνικές αρχές και διεθνείς ομάδες και τα πορίσματα που θα προκύψουν θα είναι διαφανή και θα κοινοποιηθούν στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή καθώς και στην Oμάδα Eυρωπαϊκών Rυθμιστικών Aρχών (ENSREG) σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να εκπονηθούν παρόμοιες αξιολογήσεις και για τις γειτονικές χώρες.