Ξενάγηση στο Δημόσιο Σήμα

H βροχή το πρωί της Κυριακής δεν εμπόδισε πλήθος Αθηναίων να δώσουν το «παρών» στον Κεραμεικό, στη ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Σήμα, το μεγαλύτερο δημόσιο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας. Αφορμή, το εγχείρημα ομάδων πολιτών και πολιτιστικών φορέων που φιλοδοξεί όχι μόνον στην επίσπευση των σωστικών ανασκαφών αλλά και στη μετατροπή του Κεραμεικού σε συνδετικό ιστό, ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη Αθήνα, εγχείρημα συμβολικό στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία για τη χώρα

H βροχή το πρωί της Κυριακής δεν εμπόδισε πλήθος Αθηναίων να δώσουν το «παρών» στον Κεραμεικό, στη ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Σήμα, το μεγαλύτερο δημόσιο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας.

Αφορμή, το εγχείρημα ομάδων πολιτών και πολιτιστικών φορέων που φιλοδοξεί όχι μόνον στην επίσπευση των σωστικών ανασκαφών αλλά και στη μετατροπή του Κεραμεικού σε συνδετικό ιστό, ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη Αθήνα, εγχείρημα συμβολικό στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία για τη χώρα. Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κυρίου Γιώργου Καμίνη και της επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού δικτύου «Ο Κόσμος της Αθήνας» κυρίας Τατιάνας Καραπαναγιώτη, η αρχαιολόγος κυρία Χάρις Στούπα έδωσε το επιστημονικό στίγμα της προσπάθειας, με σκηνικό τα αρχαιολογικά ευρήματα στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Λεωνίδου: «Ο ελάχιστος αριθμός των ταφέντων στο σημείο είναι 58», τόνισε η κυρία Στούπα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολεμιστές τα οστά των οποίων έχουν γίνει αντικείμενο εργαστηριακής μελέτης αρχικά σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εν συνεχεία στην Ελλάδα.

«Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνήθως αργούν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κύριος Καμίνης. «Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η ανάπλαση του Κεραμεικού, είναι να φέρει ζωή σε μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας. Το όραμα όλων όσοι υποστηρίζουν, εξάλλου την προσπάθεια, θέλει ένα μεγάλο πεζόδρομο που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό».

Λάθη του παρελθόντος, παραλείψεις, αλλά και η αδράνεια από την πλευρά της Πολιτείας, γίνονται ορατά μέσω της σήμανσης στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πινακίδα σε πολυκατοικία της οδού Σαλαμίνος, με πυκνό σκελετό μπετόν, τότε που ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός επέτρεπε τα πάντα, δίπλα ακριβώς σε αρχαιολογικά ευρήματα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk