Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν κλιμακώνει τον πόλεμο με τον εσωκομματικό του αντίπαλο Νικολά Σαρκοζί, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία στις εκλογές του 2012.

Ο Ντε Βιλπέν, για τον οποίον ο Σαρκοζί έχει πει ότι θα ήθελε να τον κρεμάσει από τσιγκέλι του χασάπη, εγκατέλειψε προσφάτως το κυβερνών κόμμα UMP και ίδρυσε δικό του πολιτικό μηχανισμό, την Αλληλέγγυα Δημοκρατία (République Solidaire) εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Γκωλιστής, ο Βιλπέν έχει γίνει ο πιο σφοδρός επικριτής του Σαρκοζί στην παραδοσιακή Δεξιά. Εχει αποκαλέσει τον πρόεδρο «πρόβλημα για τη Γαλλία» και καταδίκασε την πολιτική της εκδίωξης των Ρομά ως «στίγμα στην γαλλική σημαία».

Αν και ο Ντε Βιλπέν έχει μικρό στρατό ακτιβιστών – το κίνημά του ισχυρίζεται ότι έχει 25.000 μέλη – θα μπορούσε να διασπάσει την παραδοσιακή δεξιά ψήφο εάν κατέβει υποψήφιος στις εκλογές.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε προβλήματα στο κόμμα του Σαρκοζί, το οποίο είναι ήδη διχασμένο ανάμεσα σε δεξιούς και κεντρώους που δεν συμφωνούν με την ακραία γραμμή του προέδρου στο ζήτημα της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας και του Ισλάμ.

Ο Ντε Βιλπέν, πρώην προστατευόμενος του Ζακ Σιράκ, έγινε διάσημος υπερασπιζόμενος τη γαλλική θέση κατά της εισβολής στο Ιράκ, στα Ηνωμένα Εθνη, το 2003. Δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ο 57χρονος γόνος αριστοκρατικής οικογένειας γράφει ποίηση και ιστορικά δοκίμια στον ελεύθερο χρόνο του. Στις προτάσεις του περιλαμβάνεται η καθιέρωση επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας 850 ευρώ τον μήνα για τους πολίτες που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Είπε επίσης ότι προσφέρει μία «αξιόπιστη εναλλακτική λύση» από τον Σαρκοζί.

Η πολιτική τους αντιζηλία είναι θρυλική. Κλιμακώθηκε πέρυσι με την δίκη για το σκάνδαλο Clearstream, στην οποία ο Ντε Βιλπέν αθωώθηκε από την κατηγορία της συκοφαντίας του Σαρκοζί σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου έχει πέσει στο 29%, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση για το περιοδικό Le Point.

Ο μοναδικός άλλος πρόεδρος που έχει πέσει χαμηλότερα ήταν ο Σιράκ, το 2005.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επικρατέστερος για το χρίσμα στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, συγκεντρώνει 52% στις δημοσκοπήσεις, και η ακροδεξιά Μαρίν ΛεΠεν 28%.