Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος σε διάφορες πόλεις της Συρίας, σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών στη χώρα. Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Νταραά, το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και κατά του καθεστώτος που θεωρείται ένα από τα πλέον καταπιεστικά στη Μέση Ανατολή.

Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας από φόβο για κυβερνητικά αντίποινα, ανέφεραν ότι μικρότερες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στα χωριά Μπάιντα και Ντούμα, κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Παράλληλα, έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έχουν προχωρήσει στη σύλληψη και τον βασανισμό εκατοντάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη χώρα που ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα. Μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 200 άτομα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη φιλο-δημοκρατική οργάνωση της Συρίας.

Η Human Rights Watch κάλεσε τις Αρχές της χώρας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μεθόδους βασανισμού και να απελευθερώσουν όλους τους διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφους που έχουν συλλάβει. «Δεν θα υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία αν οι δυνάμεις ασφαλείας κακομεταχειρίζονται τους πολίτες χωρίς επιπτώσεις», σχολίασε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή.

Σύρος δημοσιογράφος δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι Αρχές τον απελευθέρωσαν έπειτα από 16 ημέρες σε στρατόπεδο κρατουμένων, όπου τον μαστίγωναν και τον χτυπούσαν συστηματικά. Το καθεστώς Άσαντ υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις οφείλονται σε ξένη συνωμοσία την οποία φέρνουν σε πέρας ένοπλες συμμορίες που στοχοποιούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και τους πολίτες.