Τα παράδοξα του πράσινου μετοχικού πόκερ

Είναι γεγονός ότι παρακολουθώντας κάποιος τις διοικητικές-μετοχικές εξελίξεις του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού την τελευταία τετραετία ουδέποτε πλήττει… Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου του 2008 δεκάδες χιλιάδες φίλοι του Τριφυλλιού διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα πεπραγμένα της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ποδοσφαιρική ομάδα. Αποτέλεσμα ήταν λίγους μήνες αργότερα να «ανοίξει» η ΠΑΕ και να ανοίξουν παράλληλα οι ασκοί του Αιόλου!

Τα παράδοξα του πράσινου μετοχικού πόκερ | tovima.gr

Είναι γεγονός ότι παρακολουθώντας κάποιος τις διοικητικές-μετοχικές εξελίξεις του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού την τελευταία τετραετία ουδέποτε πλήττει…

Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου του 2008 δεκάδες χιλιάδες φίλοι του Τριφυλλιού διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα πεπραγμένα της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ποδοσφαιρική ομάδα. Αποτέλεσμα ήταν λίγους μήνες αργότερα να «ανοίξει» η ΠΑΕ και να ανοίξουν παράλληλα οι ασκοί του Αιόλου!

Το πολυμετοχικό όραμα πήρε σάρκα και οστά και εκτιμήθηκε άμεσα από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Οι επενδύσεις των 60 εκατ. ευρώ που μπήκαν στην ΠΑΕ από τους νέους μετόχους προτού ακόμη αποφέρουν αγωνιστικές επιτυχίες, προκάλεσαν κύματα ενθουσιασμού στους φίλους των Πρασίνων και «πελάτες» της εταιρείας.

Η απόκτηση ποδοσφαιριστών παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και ο Τζιμπρίλ Σισέ δημιούργησαν αρκετά «sold out» στο ΟΑΚΑ, λίγους μήνες αφότου ο Παναθηναϊκός έπαιζε μπροστά σε 4-5.000 θεατές στο γήπεδο της «Λεωφόρου».

Ωστόσο, οι προσωπικές διαμάχες μεταξύ των μετόχων μετέτρεψαν την πολυμετοχική διοίκηση σε τραπέζι του πόκερ. Μπλόφες, πονταρίσματα και δημιουργία εντυπώσεων εναλλάσσονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο εκ των εμπνευστών της πολυμετοχικότητας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι ως μέτοχος θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα αποφασιστεί. Παράλληλα έχει επιλέξει να παραμείνει… στην περιστρεφόμενη είσοδο του ΔΣ και πότε είναι εντός και πότε εκτός.

Αυτή την εποχή δηλώνει εκτός, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Νικόλας Πατέρας, ο οποίος παρουσιάστηκε στο ΔΣ πριν από δύο εβδομάδες, ενώ απείχε απ’ αυτό της περασμένης Τρίτης.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης στην οικογένεια του οποίου ανήκει το 54% της εταιρείας, επανέλαβε ότι λειτουργεί σαν κάτοχος του 30%. Επιπλέον απ’ τα όσα διέρρευσαν από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΔΣ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει με το 30% του ποσού που θα συγκεντρωθεί από τους υπόλοιπους μετόχους.

Τι σημαίνει αυτό; Ενώ κατέχει το 54% των μετοχών και δηλώνει ότι θα λειτουργεί ως 30%, ουσιαστικά θα έχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ακόμη πιο μικρή συμμετοχή (23%), καταλογίζοντας την ευθύνη για τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των μετόχων στις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης και προσωπικά στον κ. Βγενόπουλο.

Για να συγκεντρωθούν 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δήλωση του Τζίγγερ, θα πρέπει οι υπόλοιποι μέτοχοι να καταβάλλουν 7,7 εκατ. ευρώ και ο ίδιος το 30% αυτού του ποσού, δηλαδή τα υπόλοιπα 2,3 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, κλειστά κρατάει τα χαρτιά του και ο πρόεδρος του μπασκετικού ΠΑΟ κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει είναι ότι δεν προτίθεται (στην παρούσα φάση;) να αποκτήσει το 24% που παραχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη από το πλειοψηφικό πακέτο της (54%) στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται με ατάκες του τύπου «έχουμε χρεοκοπήσει», «επτωχεύσαμε» κλπ. που δείχνουν ότι πράγματι η πράσινη ΠΑΕ έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και από πολυμετοχική και πλούσια κινδυνεύει να γίνει… αμετοχική και φτωχή!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk