Η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα είναι πολύ διαφορετική από την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ το 1986, δήλωσε αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό μετά την αναβάθμιση του επιπέδου σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5. Η αναβάθμιση αυτή δεν σημαίνει επιπλέον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λέει ο ΠΟΥ.

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα στον υψηλότερο βαθμό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι συγκρίσιμο με εκείνο του Τσερνομπίλ, δήλωσε την Τρίτη ο Ντένις Φλόρι της ΙΑΕΑ.

«Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό δυστύχημα» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Φλόρι, τονίζοντας ότι το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ το 1986 ήταν πολύ υψηλότερο.

Παράλληλα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις, λέγοντας ότι η αναβάθμιση του επιπέδου σοβαρότητας της κρίσης δεν σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

«Η αποτίμηση (για τον κίνδυνο στη) δημόσια υγεία είναι σήμερα η ίδια που ήταν και χτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκέργκορι Χαρτλ στο πρακτορείο Reuters.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έξω από τη ζώνη των 30 χλμ.» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση στο επίπεδο σοβαρότητας προήλθε επειδή μετρήθηκε η ποσότητα ραδιενέργειας που εκλύεται από τους τρεις αντιδραστήρες και υπολογίστηκε σαν μία.

Η βαθμολογία των Αρχών της Ιαπωνίας αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρούνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

«Κάτω από τα όρια η μόλυνση τροφίμων»

Σε μία θετική εξέλιξη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο μόλυνσης των τροφίμων στην Ιαπωνία είναι χαμηλότερο από τα όρια που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Τα αναλυτικά αποτελέσματα για όλα τα δείγματα λαχανικών, φρούτων, διαφόρων ειδών κρεάτων, θαλασσινών και επεξεργασμένου γάλατος σε οκτώ περιφέρειες έδειξαν ότι το ιώδιο 137, το καίσιο 134 και το καίσιο 137 είτε δεν ανιχνεύθηκαν, είτε βρίσκονται σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που έχουν τεθεί (ως όριο για την ασφάλεια) από τις ιαπωνικές Αρχές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντένις Φλόρι.