Βάρος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σκοπεύει να ρίξει η κυβέρνηση ώστε να δώσει εμπροσθοβαρή κίνηση στην οικονομία. Στη σκιά της συζήτησης περί αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών της περασμένης εβδομάδας, όπου ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε σκληρό σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ με αποτέλεσμα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια») που είχε εγκριθεί ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.
Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζουν σήμερα οι δέκα Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας του ΠαΣοΚ, όπου οι υπουργοί θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με τους βουλευτές τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των υπουργείων τους. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί τον τελευταίο κύκλο επαφών με τους υπουργούς πριν από την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012 – 2013.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, θα έχει από τις 4 – 8.30 μ.μ., κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς που έχουν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και συγκεκριμένα τους Α. Λοβέρδο, Λούκα Κατσέλη, Γ. Κουτρουμάνη, Μιχ. Χρυσοχοίδη, Δ. Ρέππα και Τίνα Μπιρμπίλη. Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στο υπόλοιπο πρόγραμμα υπάρχει ρευστότητα καθώς έως χθες το βράδυ δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), του πολιτικού συμβουλίου αλλά και του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και του ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας από τον κ. Παπανδρέου. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ενδεχομένως η ΚΟ να συνεδριάσει την Τετάρτη και το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, ώστε να ενημερωθούν για τα θέματα αυτά. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου υπάρχει η εαρινή συνάντηση των μελών του ΔΝΤ και επιστρέφει τη Δευτέρα, θα εξειδικεύσει τα παραπάνω προγράμματα.
Στην κυβερνητική παράταξη υπάρχει αγωνία για την ομαλή αποδοχή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος του έτους εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η πρόταση να εφαρμοστούν νωρίτερα ορισμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ώστε να καλυφθεί – ουσιαστικά και επικοινωνιακά- με τον τρόπο αυτόν ένα κομμάτι της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού.
Το διάστημα έως περίπου τις 20 Μαΐου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα έχει εγκριθεί η πέμπτη δόση του δανείου της τρόικας, θεωρείται κρίσιμο για την κυβέρνηση. Το τεχνικό κλιμάκιο που έλεγξε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόοδο του μνημονίου έστειλε στην κυβέρνηση ισχυρό μήνυμα για την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των δεσμεύσεων.
Αλλά και ο Πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, συνειδητοποίησε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ελέγχου ότι χρειάζεται να υπάρχει ενιαία θέση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και ότι η εικόνα των υπουργών δύο ταχυτήτων μόνο εμπόδια δημιουργεί. Για τον λόγο έχει αυξήσει τις συσκέψεις με τους υπουργούς, ώστε να δώσει ενιαίο βηματισμό στην κυβέρνηση.
Επιπλέον, από το επιτελείο του εκφράζεται η επιθυμία να χαμηλώσουν οι τόνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Έτσι, οι επικεφαλής της ΚΟ έκαναν τις προηγούμενες ημέρες εκτενείς συζητήσεις με τους βουλευτές που ασκούν επιρροή στο εσωτερικό της ενώ το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» θα επιστρέψει στον αρμόδιο ΚΤΕ το πιθανότερο μετά από το Πάσχα, ώστε να αποφευχθεί κάθε εστία έντασης.
Τα «φρουτάκια», πάντως, σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον καθώς οι αρκετοί βουλευτές που συμμετείχαν στην επίμαχη συνεδρίαση έδωσαν το παρόν σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων, εξηγώντας ότι θέλουν να πείθονται προτού να ψηφίσουν τα διάφορα νομοσχέδια και ότι δεν έχουν προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Παπακωνσταντίνου ούτε επιδιώκουν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση. Τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξέθεσαν οι Δ. Λιτζέρης, Ν. Σαλαγιάννης, Ι. Αμοιρίδης, ενώ ερωτήθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης και η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο Ράδιο 9, επισήμανε ότι υπάρχει «ένα θέμα αρμονίας κυβερνητικής όπου εκεί παίζουν και οι προσωπικές ικανότητες του καθενός. Όταν ένα βιολί δεν παίζει σωστά, σου χαλάει την ορχήστρα. Είναι θέμα προσαρμογής». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής φρόντισε να καλύψει με βελούδινο τρόπο τις ενδεχόμενες αρνητικές ερμηνείες των παραπάνω τοποθετήσεων. «Δεν τίθεται θέμα εκτόνωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε, «Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών, μέσα σ’ αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό και πολιτικό κλίμα. Πρέπει και είναι επιβεβλημένο να ακούγονται». Όσο για τον κ. Πάγκαλο μίλησε για «μια ερμηνεία ψυχολογικής υφής» από την πλευρά του αντιπροέδρου σε ότι αφορά τον κυβερνητικό συντονισμό.