Η ιστοσελίδα Wikileaks ακολουθεί πιο διαφανείς διαδικασίες και υπόκειται σε πιο άμεσο έλεγχο από τις κυβερνήσεις ισχυρίστηκε πριν λίγες ημέρες ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάνζ. Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσαν στο Λονδίνο το περιοδικό New Statesman και το Frontline Club και την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 700 άτομα, ο Ασάνζ δήλωσε : «Εμάς μας υποστηρίζουν καθημερινά οι δωρητές μας. Μας ψηφίζουν κάθε εβδομάδα με το πορτοφόλι τους. Αν πιστεύουν ότι κάναμε κάποιο λάθος δεν μας ενισχύουν. Αν θεωρούν ότι το έργο μας χρειάζεται ενίσχυση μας βοηθούν. Αντίθετα οι κυβερνήσεις εκλέγονται με αδιαφανή χρηματοδότηση από το μεγάλο κεφάλαιο».

Τα σχόλια του Ασάνζ ήταν απάντηση στην επισήμανση του Ντάγκλας Μάρεϊ, πολιτικού αναλυτή που συμμετείχε στη συζήτηση. Κατηγορώντας τη Wikileaks για αδιαφάνεια, όσον αφορά στα οικονομικά της και τους ανθρώπους που εργάζονται για την ιστοσελίδα, ο Μάρει κατέληξε : «Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να επιλέγετε τι μπορεί να γνωστοποιηθεί και τι όχι; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τους ψηφοφόρους, εσάς δεν σας εξέλεξε κανείς κε Ασάνζ».

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα ιστοσελίδων όπως η Wikileaks ο Ασάνζ έφερε το παράδειγμα της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι «αν όσοι διαρρέουν κυβερνητικά μυστικά ήσαν πιο τολμηροί πριν την έναρξη του πολέμου ίσως χιλιάδες θάνατοι στρατιωτών και αμάχων να είχαν αποφευχθεί».

Ο Ασάνζ χαρακτήρισε την διαρροή των απόρρητων τηλεγραφημάτων από τις αμερικανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο ως μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών.