«Ο πόλεμος του Ιράκ υπήρξε κομβικό σημείο για την δουλειά του δημοσιογράφου» δηλώνει η έμπειρη ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα. «Από την στιγμή που οι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να περνούν εξετάσεις του στρατού και να υπογράφουν συμβόλαια για το τι θα πρέπει και τι όχι να κάνουν όταν καλύπτουν πολέμους, το παιχνίδι της αλήθειας άρχισε να χάνεται. Όταν ο δημοσιογράφος φοβάται μήπως παραβιάσει κάποιον όρο του συμβολαίου που έχει υπογράψει, πως θα μπορέσει να κάνει σωστά την δουλειά του

Η 63χρονη σήμερα Τζουλιάνα Σγκρένα που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» (προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη 7 Απριλίου στις αίθουσες), μίλησε την Δευτέρα 7 Απριλίου το μεσημέρι στους δημοσιογράφους για την εμπειρία της ως πολεμική ανταποκρίτρια του πολέμου στο Ιράκ. Η περίπτωσή της είχε προκαλέσει σάλο σε παγκόσμιο επίπεδο το 2005 όταν ως απεσταλμένη της εφημερίδας Il Manifesto έπεσε όμηρος ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης και κρατήθηκε επί ένα μήνα. Περίπου 500.000 άτομα είχαν κάνει πορεία μόνον στη Ρώμη εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κυρία Σγκρένα εν τέλει απελευθερώθηκε αλλά το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από τις σφαίρες αμερικανικής περιπόλου, σκοτώνοντας τον Ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, ο οποίος αυτοθυσιάσθηκε για την σωτηρία της. «Ποτέ δεν απαντήθηκε το ερώτημα “γιατί έγινε;”» είπε η κυρία Σγκρένα. «Το μόνο που είπαν οι αμερικανοί ήταν ότι σε έναν πόλεμο αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και ότι οι αθώοι χάνουν την ζωή τους.»

Η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο στην Ιταλία είπε επίσης η κυρία Σγκρένα. «Ενας μεγάλο μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανήκουν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος ελέγχει και την κρατική τηλεόραση.»

Η κυρία Σγκρένα που δεν θα καλύψει τα πρόσφατα γεγονότα της Λιβύης γιατί προς τιμήν της δήλωσε ότι δεν νιώθει επαρκής σε γνώσεις για την συγκεκριμένη χώρα ,είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα που συμβαίνουν στην Μεσόγειο αλλάζουν ριζικά το πολιτικό σκηνικό της περιοχής. «Οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να υποστηρίζουν τις δικτατορίες των χωρών του Τρίτου Κόσμου γιατί θέλουν να κάνουν ότι τους λένε. Η Ιταλία ας πούμε έχει κάνει συμφωνία με την Λιβύη όπως και με την Τυνησία για τις απελάσεις των μεταναστών προερχόμενων από αυτές τις δυο χώρες . Η δημοκρατία μπορεί να γίνει κακό παράδειγμα. αλλά πραγματικά είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ανθρώπους που όλη τους την ζωλη δεν σήκωσαν ποτέ κεφάλι να εξεγείρονται ειρηνικά διεκδικώντας το αυτονόητο.»

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» προβάλλεται στις αίθουσες