Τρίτη 5 Απριλίου, ώρα 17.15, και στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών επικρατεί ένας μικρός συνωστισμός. Μεσήλικες κυρίες με καλοραμμένα ταγέρ, φοιτήτριες κρατώντας χοντρά ντοσιέ σημειώσεων, κύριοι με κοστούμια και γραβάτες, δίπλα σε νεαρούς με σκουλαρίκια, όλοι προσπαθούν να αποσπάσουν το «μαγικό» δελτίο που θα τους επιτρέψει την είσοδο στη διάλεξη του ψυχιάτρου – ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ με θέμα «Τα στάδια ψυχικής ανάπτυξης του ενήλικου ατόμου και το νόημα της ζωής», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Megaron Plus.

Η ευγενική φωνή όμως της υπαλλήλου του Μεγάρου μάλλον θα απογοητεύσει πολλούς από αυτούς. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα δελτία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη έξω από την αίθουσα, από τις βιντεόθονες που έχουν στηθεί». Χρειάστηκαν λοιπόν μόλις λίγα λεπτά για να εξαντληθούν τα δελτία εισόδου, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον για την ψυχανάλυση είναι πλέον μεγάλο.
{{{ moto }}}
«Είμαι φοιτήτρια ψυχολογίας και ήθελα πολύ να παρακολουθήσω τη σημερινή διάλεξη» θα μας πει 23χρονη Σοφία Πέτρου. «Στην Ελλάδα πιστεύω ότι έξω από τα όρια του Κολωνακίου είναι ταμπού να δηλώσεις ότι κάνεις ψυχανάλυση. Χαίρομαι που βλέπω τόσο κόσμο σήμερα εδώ».

Στις 19.05 ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, σε μία κατάμεστη αίθουσα, πιστός στο ραντεβού του με τους «ασθενείς» του, ανεβαίνει στο βήμα μοιάζοντας σχεδόν έκπληκτος για την αθρόα προσέλευση. Θα μιλήσει για τις μεγάλες περιόδους στις οποίες διαιρείται ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου, το πόσο κρίσιμα είναι τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής μας για τη μετέπειτα πορεία μας, για το πόσο σημαντική είναι η σχέση μας με τη μητέρα μας, για τη θρησκεία, για πολλά ακόμη θέματα και, φυσικά, για το νόημα της ζωής.

Εξω από την αίθουσα την ίδια στιγμή δεν πέφτει καρφίτσα και ο κόσμος είναι απόλυτα προσηλωμένος στις βιντεοθόνες. Νεαροί και νεαρές καθισμένοι στο πάτωμα κρατούν σημειώσεις, ενώ άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κάθονται σε κάποιες καρέκλες που έχουν στηθεί. «Εχω παρακολουθήσει και άλλες ομιλίες του Ματθαίου Γιωσαφάτ. Μιλάει τόσο κατανοητά αυτός άνθρωπος» θα μας πει η 65χρονη Στέλλα Τέγου. «Αρχισα να ασχολούμαι με την ψυχολογία μετά την ανάγνωση των βιβλίων του Ιρβιν Γιάλομ. Με βοήθησε πολύ».

Επειτα από σχεδόν μιάμιση ώρα ομιλίας το κοινό δεν έχει χορτάσει ακόμη τον κορυφαίο ψυχίατρο και ψυχαναλυτή και ξεκινούν οι ερωτήσεις. Από το τι ξεχωρίζει μια καλή μάνα από μία κακή, μέχρι το γιατί μία απατημένη γυναίκα λέγεται προδομένη ενώ ο άνδρας κερατάς. Η τελευταία ερώτηση μιας γυναίκας για το ποιο τελικά είναι νόημα της ζωής θα κλείσει τη συζήτηση. Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ θα απαντήσει: «Να ζήσεις τη ζωή όσο είσαι ζωντανός»…