Η δημιουργία των δικτύων οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης, δηλαδή του πολυαναμενόμενου Fiber to the Home, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Αυτό επισήμανε την Τετάρτη ο υφυπουργός Υποδομών κ. Σπ. Βούγιας μιλώντας στο συνέδριο Καινοτομίας του «Economist».

Ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι η δημιουργία των δικτύων οπτικών ινών, τα οποία υπόσχονται υπερυψηλές ταχύτητες και άρα νέες υπηρεσίες για τους πολίτες, εξελίσσεται κανονικά, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία ανάδειξης τεχνικοοικονομικού συμβούλου, ενώ προωθείται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον νομικό σύμβουλο του έργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι η αξιοποίηση των υφιστάμενων μητροπολιτικών δακτυλίων οπτικών ινών, τα λεγόμενα ΜΑΝ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων στα νησιά και σε αγροτικές περιοχές, θα εξασφαλίσουν ευρυζωνικές υπηρεσίες για το σύνολο της χώρας.

Ακόμη, ο κ. Βούγιας τόνισε ότι με τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση αποδεσμεύεται σημαντικό τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νεών, καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών.

«Θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις»

Η δημιουργία των δικτύων επόμενης γενιάς θα απαιτήσει σοβαρές επενδύσεις και καλή στρατηγική εκτίμησε, σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Λ. Κανέλος, ο οποίος επισήμανε ότι θα χρειαστούν κοινές επενδύσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά και συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Επίσης, τόνισε ότι οι εν λόγω υποδομές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ανοιχτή και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους καταναλωτές, υπό τον έλεγχο της ΕΕΤΤ, ενώ έκανε αναφορά στην αναπτυξιακή προοπτική που θα έχουν δράσεις για την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία, στις τράπεζες, στον τουρισμό και στο κράτος.