Υλικά για 4 άτομα

40 γρ. βούτυρο + 2 κ.σ. επιπλέον βούτυρο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδου
1 μικρό τσίλι κόκκινο (καυτερή πιπερίτσα), ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, λίγο σπασμένους
1 κ.γ. αγριοκύμινο (κάρβι), λίγο σπασμένο
1 πρέζα σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
1 πρέζα πιπέρι
λίγες φλούδες λεμονιού, σε λωρίδες
αλάτι
50 γρ. χαλούμι, τριμμένο
12 γαρίδες μέτριες φρέσκες, καθαρισμένες
2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
2 κ.σ. πετιμέζι
βασιλικός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Σοτάρω στο βούτυρο ψιλοκομμένα το τσίλι, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτω τον κόλιανδρο, το αγριοκύμινο, σαφράν, αλάτι και πιπέρι, σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτω το πετιμέζι και τις λωρίδες λεμονιού και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Ρίχνω και τις ντομάτες κονκασέ και σοτάρω για άλλα 5-6 λεπτά. Το αφήνω στην άκρη.
Σοτάρω τις 12 καθαρισμένες γαρίδες σε 2 κ.σ. βούτυρο, με αλατοπίπερο, για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά τους. Σε ένα σαγανάκι βάζω τη σάλτσα, τις γαρίδες, από πάνω το τριμμένο χαλούμι και τα γκρατινάρω στο γκριλ μέχρι το τυρί να πάρει χρώμα.
Σερβίρω με ψιλοκομμένο βασιλικό.