Κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο Βaa1 από το Α3, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Στη σχετική ανακοίνωση η Moody’s αιτιολογεί την απόφασή της λόγω της πολιτικής, δημοσιονομικής και οικονομικής αστάθειας. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο διεθνής οίκος προετοιμάζει το έδαφος για νέες υποβαθμίσεις το επόμενο διάστημα εάν δεν επιβεβαιωθεί η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων.

Με άλλα λόγια η Moody’s αναμένει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου να υποβάλει αίτημα για δάνειο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF. «Η επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας θα γίνει με γνώμονα την ικανότητα της χώρας να αντλήσει επαρκή κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των μεσοπρόθεσμων αναγκών της».

Επίσης συστήνεται στη νέα ηγεσία της χώρας «να συνεχίσει το δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Με αυτά τα δεδομένα, σχεδόν ομόθυμα οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν την προσφυγή της Λισαβόνας σε αυτό που αποκηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός της χώρας: τον εξωτερικό δανεισμό.

«Είναι απλώς θέμα χρόνου να ζητήσει εξωτερική βοήθεια η Πορτογαλία»
εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών επιτοκίων της JPMorgan Chase Παβαν Ουάντουα.

Αλλά προς την ίδια κατεύθυνση ωθούν την κυβέρνηση και οι τραπεζίτες της χώρας, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios. Οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ομίλων (Banco Espirito Santo, Millenium bcp και Banco BPI) φέρονται να δήλωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας ότι δεν θα αγοράζουν πλέον κρατικούς τίτλους μέχρι να συμφωνηθεί η ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Κανείς από τους τρεις αυτές τράπεζες ή την Τράπεζα της Πορτογαλίας δεν έχει κάνει δηλώσεις επί του θέματος.
Στον αντίποδα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες της χώρας επέμεινε χθες ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποφύγει το δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ υποσχόμενος ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο».

Το επόμενο «ραντεβού» με τις διεθνείς χρηματαγορές είναι αύριο καθώς η Πορτογαλία θα αναζητήσει 2 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Όμως οι πιο κρίσιμες δημοπρασίες χρεογράφων είναι αυτές της 15ης Απριλίου και της 15ης Ιουνίου οπότε η Λισαβόνα θα πρέπει να αντλήσει σχεδόν 9 δισ. ευρώ (συνολικά) για την αποπληρωμή παλαιών ομολόγων.