Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με εξαίρεση την Ιαπωνία ο διεθνής οργανισμός αναμένει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% για το 2011 ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμα και στις μεγαλύτερες οικονομίες του G7 τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά.

Για τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τον Καναδά ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα σημειωθεί επιτάχυνση της ανάπτυξης ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών και της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο συνδυασμός αυξημένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων και δημοσιονομικών προβλημάτων οδηγεί τους ειδικούς του Οργανισμού στο συμπέρασμα ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος οδεύει προς μία «αυτονομημένη ανάπτυξη» που δεν θα εξαρτάται από τις δημόσιες δαπάνες.

Από την άλλη πλευρά οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η ανεργία συνιστά ένα διογκούμενο πρόβλημα καθώς παραμένει, στις χώρες του οργανισμού, σε επίπεδα υψηλότερα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με αυτά της προ της κρίσης περιόδου.

Ως ανασταλτικοί παράγοντες ανάπτυξης επισημαίνονται ακόμα οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και η συνακόλουθη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων αλλά και τα προβλήματα της στεγαστικής αγοράς σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες.