Στα κυβερνητικά γραφεία λέγεται ότι ο κ. Παπανδρέου είχε έναν φιλόδοξο στόχο. Λάτρης καθώς είναι της τεχνολογίας και της καινοτομίας, θέλησε να εκσυγχρονίσει με γρήγορα βήματα ορισμένους καίριους τομείς της κρατικής μηχανής, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Ποιος θα ήταν καταλληλότερος για αυτό το εγχείρημα από τον «πατριάρχη του Ιnternet» στην Ελλάδα, ο οποίος μετέτρεψε μια μικρή πανεπιστημιακή μονάδα σε μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο;
Ο κ. Τζωρτζάκης βρίσκεται μόλις δύο μήνες στο Μέγαρο Σταθάτου αλλά ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να αντιληφθεί ότι η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να ακολουθήσει τον βηματισμό της επιχειρηματικής πιάτσας. Αλλωστε ο ίδιος, ως πρόεδρος του ΣΕΠΕ, είχε καταγγείλει επανειλημμένως τις αγκυλώσεις του Δημοσίου, τον δαίδαλο των υπουργικών συναρμοδιοτήτων και την έλλειψη καθαρών κανόνων στην αγορά.
Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει και μια προσωπική πρόκληση: να πείσει τους δύσπιστους ότι μπορεί από τη νέα θέση του να αντισταθεί σε τυχόν πιέσεις των μελών του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), ενός κλάδου που διάγει περίοδο ισχνών αγελάδων και του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2007 έως ότου παραιτήθηκε για να μετακινηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου. Ο ίδιος όμως δηλώνει φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Αποτελεί πεποίθησή του ότι οι νέες τεχνολογίες θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση. Θεωρεί ότι η κρίση θα μας οδηγήσει σε μια συλλογική σοφία και συνηθίζει να λέει ότι «οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιώνείναι ο τρόπος απόδρασης της κοινωνίας από τον Μεσαίωνά της».
Το όνομα του κ. Τζωρτζάκη ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σενάρια περί ανασχηματισμού. Επειδή είναι χαρακτήρας χαμηλών τόνων, κλείστηκε στο καβούκι του για να μη δώσει τροφή στις φήμες για υπουργοποίησή του. Λένε για αυτόν ότι, παρά το γεγονός πως έχει βγάλει πολλά χρήματα από την επιχειρηματική δραστηριότητά του, παραμένει άνθρωπος της δουλειάς.
Κατ΄ αρχάς, σε διπλανά γραφεία βρίσκονται άλλοι δύο σύμβουλοι για θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας, οι κκ. Α.Δρυμιώτης και Θ.Καρούνος . Για να αντιληφθεί κάποιος σε ποιο σημείο ξεκινούν οι αρμοδιότητες του ενός και πού τελειώνουν του άλλου, χρειάζεται ένας μίτος σαν αυτόν της Αριάδνης, και πάλι αμφίβολο είναι. Λέγεται ότι ο κ. Δρυμιώτης έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο επειδή θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε ως μέτοχος της εταιρείας Singular. Αν ισχύει αυτό, τότε ενδεχομένως ο κ. Τζωρτζάκης να ισορροπήσει καλύτερα στη νέα θέση του. Αντίστοιχες δεξιότητες θα πρέπει να επιδείξει αν αποκτήσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Σε ποιο υπουργείο θα ενταχθεί η νέα μονάδα για τις τεχνολογίες και την καινοτομία; Στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης; Στο υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει διαμηνύσει ότι θα τη διεκδικήσει λόγω του αναπτυξιακού χαρακτήρα της; Ή στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, το οποίο αναγνωρίζεται ως αρμόδιο από την ΕΕ;

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ.Τζωρτζάκης αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού,με τον οποίο έχει γνωριμία πολλών ετών.Παρ΄ όλα αυτά ο κ.Παπανδρέου δεν δίστασε να τον αφήσει ακάλυπτο σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου,γεγονός που προκάλεσε εντύπωση.Για μεγάλο διάστημα εθεωρείτο ο «γκουρού» της πληροφορικής στην Ελλάδα.Η επαγγελματική καριέρα του είναι ταυτισμένη με τη Forthnet,της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος.Η ιστορία της εταιρείας αυτής διαθέτει κινηματογραφικά στοιχεία,καθώς ξεκίνησε την πορεία της ως κρατική μονάδα από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ στην Κρήτη και εκτοξεύτηκε ως ιδιωτική εταιρεία (η Forthnet ΑΕ ιδρύθηκε το 1995) με πρώτους μετόχους το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας,τις Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως.Για τα δεδομένα της εποχής η δημιουργία της εταιρείας ήταν ένας ριζοσπαστικός πειραματισμός και ο κ.Τζωρτζάκης κατείχε από την αρχή τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου,την οποία διατήρησε με όλα τα «καθεστώτα».
Παράλληλα εργαζόταν στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.Από το 1987 ως το 1995 ήταν ενεργό μέλος των Διεθνών Δικτυακών Επιτροπών ΕΒΟΝΕ,RΙΡΕ και ΕΑRΝ/Βitnet. Γεννήθηκε το 1962 στην Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης.Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Βrooklyn College- Τhe City University of Νew York (CUΝΥ).Εχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής στο ΤΕΙ Ηρακλείου (1988-1994).Την περίοδο 2003-2006 ήταν αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας),με ευθύνη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και Ιnternet.Από τον Ιούνιο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2011 διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΠΕ.
Ως επικεφαλής της Forthnet λάμβανε αποφάσεις με ρίσκο,όπως,λόγου χάρη,η αγορά της Νova,για την οποία πλήρωσε υψηλό τίμημα.Είναι ενδεικτικό ότι και ο ΟΤΕ ετοιμάζει ψηφιακή τηλεόραση.Πάντως αυτό το διάστημα ο κλάδος βρίσκεται στα κάτω του και ορισμένοι πιστεύουν ότι η απόφαση του κ.Τζωρτζάκη να αποδεχτεί τη θέση του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού υπηρετούσε μια στρατηγική εξόδου από τη Forthnet.

Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Η δραστηριότητά του έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες τριβές με υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς. Τα κυβερνητικά στελέχη δυσφορούν με την αλαζονική, όπως λένε, συμπεριφορά και με την τάση του να δίνει εντολές, πολλές φορές εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού. Οσοι τον γνωρίζουν καλά καταλαβαίνουν ότι δεν διαθέτει την ευελιξία που θα απαιτούσαν οι περιστάσεις, καθώς είναι συνηθισμένος να κρατάει γερά το τιμόνι. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και ένας πόλεμος με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για το ποιος προστατεύει καλύτερα το δημόσιο συμφέρον έναντι των ιδιωτών.
Στο ΦΕΚ του διορισμού του αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα, η χώρα μας «μεριμνά για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου τομέα και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών».
Προκύπτει έτσι η «ανάγκη εξασφάλισης συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», υπηρεσίες οι οποίες «είναι κρίσιμης σημασίας και παρέχονται από φυσικά πρόσωπα τα οποία συνδυάζουν το υψηλό κύρος με την εκτενή εμπειρία και γνώση του περιβάλλοντος και των αναγκών της ελληνικής οικονομίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ