Μεγάλη σφαγή με 800 νεκρούς στην Ακτή Ελεφαντοστού

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και την κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού που σπαράσσεται από άλλη μία εμφύλια σύγκρουση. Δυνάμεις προσκείμενες στον αναγνωρισμένο από τη Δύση Αλασάν Ουαταρά κινούνται προς την παλιά πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν, όπου παραμένουν στρατιώτες που υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Λοράν Γκμπαγκμπό.

Η Αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci) επικαλούμενη προκαταρκτικές αναφορές αναφέρει ότι από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 330 άνθρωποι στο Ντουεκουέ, στα δυτικά της χώρας.

Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του Ουαταρά κατά τη διάρκεια μαχών με τις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι πάνω από 100 που σκοτώθηκαν από τους μισθοφόρους του Γκμπαγκμπό προτού καταλάβουν την πόλη, αναφέρει η Onuci.

Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι την περασμένη Τρίτη στο Ντουεκουέ, όταν κατέλαβε την πόλη το FRCI του Ουαταρά, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των νεκρών κατά την Caritas, καθολική ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία αναφέρει ότι οι νεκροί στο Ντουεκουέ έφτασαν τους 1.000. Μέλος της οργάνωσης που ήταν στην πόλη την Τετάρτη ανέφερε ότι είδε εκατοντάδες πτώματα με τραύματα από σφαίρες και μαχαίρια.

Πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασαφές ποιοι προκάλεσαν τις σφαγές, αν και υπάρχουν καταγγελίες για μισθοφόρους από τη γειτονική Λιβερία.

Οι πρόσφυγες αποφεύγουν τις πόλεις

Πολλοί νεκροί είναι πρόσφυγες από άλλα τμήματα της χώρας που κατέφυγαν στο Ντουεκουέ λόγω των μαχών σε άλα σημεία της χώρας, χιλιάδες άλλοι είναι στην ύπαιθρο φοβούμενοι να προσεγγίσουν τις πόλεις λόγω των σφαγών.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του Ουαταρά, ο οποίος έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε σφαγές, αν και δεν έχουν σχολιάσει τις τελευταίες αναφορές για το Ντουεκουέ. Επιρρίπτουν πάντως ευθύνες στις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό καθώς υποχωρούν.

Αιματοχυσία μετά τις εκλογές

Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων μηνών στη χώρα, που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου όπου επικράτησε ο Ουαταρά, έχει στοιχήσει τη ζωή σε 500 ανθρώπους εκτικά ο ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, στο Αμπιτζάν μαίνονται για τρίτη ημέρα το Σάββατο οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης.

Σφοδρότερες συγκρούσεις αναφέρονται γύρω από το προεδρικό μέγαρο και μία στρατιωτική βάση. Την ίδια ώρα, αναφέρει το BBC, δεν είναι γνωστό που βρίσκεται ο Γκμπαγκμπό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk