Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Τζον Λένον (1940 – 1980) η χήρα και μούσα του, Γιόκο Όνο αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα αρχειακό οπτικοακουστικό, υλικό από τη ζωή τους στην Αμερική.

Από αυτό το υλικό προέκυψε το ντοκιμαντέρ «Lennon NYC» που αναπαριστά την αναγέννηση του πρώην «Beatle», την προσαρμογή του στις νέες κοινωνικές συνθήκες της τεράστιας κοινότητας, τις πολιτικές επιλογές του που είχαν επιπτώσεις στην σχέση του με την Όνο αλλά και την σταδιακή πτώση του που για ένα μεγάλο διάστημα τον οδήγησε στην εξαθλίωση στο Λος Αντζελες. Περιλαμβάνει επίσης ένα πολύ μεγάλο απόσπασμα με τα στάδια προετοιμασίας του άλμπουμ «Double Fantasy» αλλά και προσωπικές στιγμές από τη σχέση του Λένον με το γιο του Σον.

Το φιλμ που σκηνοθετήθηκε από τον διακεκριμένο ντοκιμαντερίστα Μάικλ Επστάιν, κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα Δαναός (Κηφισίας και Πανόρμου) κλείνοντας τον κύκλο προβολών «Μουσικός Μάρτης στον Δαναό» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά εφέτος και συνάντησε επιτυχία.

Το «Lennon NYC» δεν είναι το πρώτο μουσικό ντοκιμαντέρ που ασχολήθηκε με την ιδιαίτερη σχέση του Λένον με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την χώρα στην οποία ο Λένον έζησε την τελευταία δεκαετία της ζωής του αλλά και αυτήν στην οποία τον Δεκέμβριο του 1980 δολοφονήθηκε από τον Τζον Μάικλ Τσάπμαν.

Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που έχουν προηγηθεί είναι και το εξαιρετικό «Η Αμερική εναντίον του Τζον Λένον» που εστίαζε στον νομικό πόλεμο που ο Λένον δέχθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση την εποχή που αποφάσισε να ζήσει στην Αμερική όπου άρχισε να καλλιεργεί τις δραστηριότητές του ως ακτιβιστής.

Η τελευταία αυτή κινηματογραφική βιογραφία του όμως συμπληρώνει τα βιογραφικά κενά των προηγούμενων μέσα από τον παραλληλισμό της ζωντάνιας του καλλιτέχνη με την πιο ζωντανή και ελεύθερη πόλη στον κόσμο.

Με την καθιέρωση αφιερωμάτων συμπαγούς καλλιτεχνικής θεματικής και διοργανώσεις συγκεκριμένης αφορμής, το εναλλακτικό πρόσωπο της αίθουσας Δαναός, πρότεινε με επιτυχία έναν μήνα γεμάτο μουσική, σινεμά και χορό, μια ξεχωριστή μουσικό – κινηματογραφική επιμέλεια, που στόχο είχε την καθιέρωση της εναλλακτικής αλληλεπίδρασης των κινηματογραφικών αιθουσών με το κοινό. Η εναλλακτική ροκ, η τζαζ, η ηλεκτρονική μουσική, ο μοντέρνος χορός, και τώρα ο ακτιβιστής Beatle, πρόσφεραν πάθος και διασκέδαση στον πρώτο μήνα της άνοιξης.