Εξήγαμε τρόφιμα 2,6 δισ. ευρώ το 2010

Εξαγωγές τροφίμων ύψους 2,6 δισ.ευρώ έκαναν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) που αφορύν τα 100 πιό εξαγώγιμα προιόντα, διατηρώντας την πρώτη θέση στην εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στη «λίστα των 100» – δεν συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή – τα φάρμακα που προορίζονται για λιανική πώληση βρίσκονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση της κατάταξης, με αξία εξαγωγών ύψους 555 εκατ. ευρώ περίπου, ακολουθούν τα ιχθυηρά (νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη), με εξαγωγές αξίας 405 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα λεγόμενα «εμπιστευτικά προϊόντα» (προϊόντα μονοπωλίων, προστατευόμενα από πατέντες κ.α.), με 392 εκατ. ευρώ.

Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται το βαμβάκι με 368 εκατ. ευρώ και οι πλάκες αργιλίου με 340 εκατ. ευρώ. Στις άλλες πέντε θέσεις της πρώτης δεκάδες, βρίσκονται οι σωλήνες, με 289 εκατ. ευρώ κι ακολουθούν τα αγροτικά προιόντα, τα διατηρημένα λαχανικά διατηρημένα με 238 εκατ. ευρώ, τα φρούτα (βερύκοκα, ροδάκινα, κεράσια) με 234 εκατ. ευρώ, τα τυροκομικά προιόντα με 216 εκατ. ευρώ και το παρθένο ελαιόλαδο με 198 εκατ. ευρώ.

Κι όπως επισημαίνει σε δήλωση της η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία δείχνουν ένα «πάντρεμα»» του παραδοσιακού με το νέο. Της ποιότητας, με την τεχνογνωσία. Του πρωτογενούς τομέα με τη βιομηχανία και αιχμή τις νέες καινοτομίες. Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, μας δείχνουν το δρόμο προς το νέο παραγωγικό – εξαγωγικό πρότυπο της χώρας».

Ειδικότερα, σε επίπεδο κλάδων την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα τρόφιμα και ποτά, με 2,6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 16,3% του συνόλου των εξαγωγών του 2010. Ακολουθούν τα δομικά υλικά, με 1,83 δισ. ευρώ ή 11,5% του συνόλου και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα φάρμακα – καλλυντικά, με 1,02 δισ. ευρώ ή 6,43% του συνόλου.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, με 755 εκατ. ευρώ ή 4,73% του συνόλου και τα χημικά – πλαστικά με 603 εκατ. ευρώ ή 3,73% του συνόλου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών σε είδη με γουνοδέρματα (188 εκατ. ευρώ και αύξηση πάνω από 80%), αλλά και οι παραδοσιακά υψηλές εξαγωγές πλεκτών και άλλων γυναικείων ενδυμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα ο κλάδος της ένδυσης να βρίσκεται στην έκτη θέση, με κλαδικές εξαγωγές ύψους 515 εκατ. ευρώ (3,23% του συνόλου), ξεπερνώντας το βαμβάκι και τους σπόρους βάμβακος, που κατατάσσονται στην έβδομη θέση με 411 εκατ. ευρώ (2,85% του συνόλου).

Αν δεν συμπεριληφθούν οι κλάδοι των μη ταξινομημένων και εμπιστευτικών προϊόντων, που καλύπτουν αρκετά διαφοροποιημένα προϊόντα (454 εκατ. ευρώ, 2,84% του συνόλου), στην όγδοη θέση βρέθηκε ο καπνός (τσιγάρα και καπνά), με 328 εκατ. ευρώ (2,05% του συνόλου) και στην ένατη τα διάφορα βιομηχανοποιημένα ήδη, με 196 εκατ. ευρώ (1,23% του συνόλου). Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα νήματα – υφάσματα με 189 εκατ. ευρώ (1,19% του συνόλου).

Διαβάστε όλο τον πίνακα με τα 100 σημαντικότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα , παγκοσμίως

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk