Με τους «Σκηνοβάτες» και τον «Ηρακλή Μαινόμενο» κατεβαίνει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, ενώ το τόσο επιτυχημένο χειμωνιάτικο «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα τους θερινούς μήνες. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας, Γιάννης Χουβαρδάς, ανάμεσα στους τρεις σκηνοθέτες, τον Σταμάτη Φασουλή, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Τάκη Τζαμαργιά, παρουσίασε τις παραγωγές για καλοκαίρι του 2011.

«Με τιμή και χαρά παρουσιάζω τους συνοδοιπόρους μου σ΄αυτή την εκστρατεία», είπε σχετικά ο Γιάννης Χουβαρδάς που αναφέρθηκε στις «δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το ρίσκο των μεγάλων παραγωγών», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να τους ευχαριστήσω περισσότερο γιατί στην ουσία ένα μέρος της δουλειάς τους παρέχεται δωρεάν, γιατί οι αμοιβές τους δεν είναι αυτές που θα έπρεπε για έναν Εθνικό και που αρμόζουν στους ίδιους». Οσο για το «Παραμύθι» της Δέλτα, ανακοίνωσε ότι μετά το πέρας της περιοδείας θα επιστρέψει στο υπόγειο του Ρεξ, καθώς η παράσταση θα ξεκινήσει και τη σεζόν 2011-2012. «Ομολογώ ότι με συγκίνησε ιδιαίτερα, και δεν συγκινούμαι εύκολα», μονολόγησε ο ίδιος, τονίζοντας την πολλαπλή σημασία αυτού του έργου στη σημερινή εποχή και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ενα πολυθέαμα με τον υπότιτλο «των ημερών μας αναμνήσεις κλαιν κι αισθήματα…» ετοιμάζει ο Σταμάτης Φασουλής σε μια παράσταση που θα περιλαμβάνει σπαράγματα ή αποσπάσματα από έργα των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Ηρώνδα, Θεόφραστου, Πλαύτου, Λουκιανού, Σενέκα, Τερένδιου, Μενάνδρου και Ορφικών Υμνων: «Αγαμέμνων», «Οιδίποδας», «Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Εκάβη», «Βάκχες», «Βάτραχοι», «Θεσμοφοριάζουσες», «Λυσιστράτη» αλλά και Μιμίαμβοι αποτελούν το υλικό με το οποίο θα ξεκινήσει τις πρόβες για την παράσταση, της οποίας η ιδέα γεννήθηκε πριν πέντε χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της Κω. «Μονόλογοι, τραγούδια, δραματικά κομμάτια, χορευτικά, αλλά και ακροβάτες και φωτιές, όχι όμως με άναρχο τρόπο». Μέσα από τρεις θιάσους που έρχονται από διαφορετικά σημεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που καταρρέει (τον 2ο μ.Χ. αιώνα) και στήνουν τις παραστάσεις τους, παρακολουθούμε την πορεία του θεάτρου από το παρελθόν ως το μέλλον…. «Εχει πολλά επίπεδα αυτή η δουλειά που θα θέλαμε να βγάλει και την παιγνιώδη της διάσταση αλλά και το βάθος, την ουσία….», κατέληξε ο Σταμάτης Φασουλής…

Με το ερώτημα γιατί «μαινόμενος» ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μοιράστηκε σκέψεις και απόψεις για τον ευριπίδειο «Ηρακλή Μαινόμενο» που θα σκηνοθετήσει. «Είναι ένας ήρωας που μοιάζει να έρχεται από την τελευταία ελληνική γενιά, αρκετά πριν από το σήμερα, για να προδοθεί τελικά από φίλους και εχθρούς, και με αυτή την απόλυτη γεύση της προδοσίας να οδηγηθεί στην καταστροφή και μετά να προσπαθήσει τον θάνατο», είπε σχετικά ο σκηνοθέτης, που δεν έχει ακόμα καταλήξει στη μετάφραση που θα χρησιμοποιήσει.

«Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή: Επίδαυρος, 15 και 16 Ιουλίου. Μετάφραση-δραματουργία-σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη, μουσική Θοδωρής Οικονόμου, κίνηση Φωκάς Ευααγγελινός, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Λύρας, δραματολόγος Ειρήνη Μουντράκη. Παίζουν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Αλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.

«Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη: Επίδαυρος 5 και 6 Αυγούστου. Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός, σκηνικά Ελένη Μανωλοπούλου, κοστούμια Κένι Μακλέλαν, επιμέλεια κίνησης Κωνσταντίνος Ρήγος, μουσική Δημήτρης Καμαρωτός, φωτισμοί Τόμας Ουογκρέιβ, βοηθός σκηνοθέτη Μυρτώ Περιβολαράκη. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιάννης Βογιατζής κ.ά.