Την επέκταση της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων και τις απογευματινές ώρες για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών ανακοίνωσαν οι υπουργοί Υγείας και Εθνικής Άμυνας, κκ. Α. Λοβέδρος και Ευ. Βενιζέλος.

Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση της ένταξης στο σύστημα Υγείας πέντε μεγάλων στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία εκτός από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τίθενται πλέον στη διάθεση και κάθε άλλου πολίτη, ο οποίος θα χρειαστεί περίθαλψη.

Και τα απογεύματα

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα εν λόγω νοσοκομεία προβλεπόταν να εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τις 2.30 μμ, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας είπε σήμερα ότι θα διατεθούν επιπλέον κλίνες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και τα απογεύματα.

Όπως σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος, στόχος είναι έως το 2013 να έχει καθιερωθεί η συνεχής εφημερία των νοσοκομείων.

Προς στιγμήν, σύμφωνα με την απόφαση που έχουν υπογράψει οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα των κλινών και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης ικανού αριθμού κενών κλινών για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης σε αυτό.

Τα Νοσοκομεία που θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών είναι τα:

– 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (10 κλίνες)

– Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (10 κλίνες)

– 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (15 κλίνες)

– 417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (10 – 15 κλίνες)

– 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης (15 κλίνες)

Οι διαθέσιμες κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων θα ανακοινώνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κατά το πρότυπο των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ.

Πρόσβαση και στα εργαστήρια

Οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και στα εργαστήρια, καθώς και στα ειδικά ιατρεία των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων είτε μέσω παραπομπής από νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής, είτε με απευθείας ραντεβού.

Εν τω μεταξύ ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και στον τομέα της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, για την οποία πρόκειται να διατεθούν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικού εργοστασίου.