Δεν μοίραζαν βιβλία στους φοιτητές το πρωί της Δευτέρας τρεις εκδοτικοί οίκοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των πληρωμών τους από το υπουργείο Παιδείας. Την απόφαση για αναστολή της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων πήραν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημονικού Βιβλίου, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πάρει «ούτε ένα ευρώ» από τα χρήματα που του οφείλει το υπουργείο από την αρχή της χρονιάς, παρότι πλησιάζει ο Απρίλιος.

«Και πότε τους έχουμε καταβάλει τα χρήματα τόσο γρήγορα;» αναρωτιέται από τη πλευρά του ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στο «Βήμα» κ. Β. Παπάζογλου. Οπως λέει το πρόβλημα που προέκυψε δεν θα γιγαντωθεί, καθώς αποδεσμεύτηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών η πρώτη δόση για την πληρωμή των εκδοτικών οίκων και αρχίζει άμεσα η διαδικασία των πληρωμών τους.

«Ούτε ευρώ»

Οι εκπρόσωποι των εκδοτών ωστόσο, έχουν συνεχείς συσκέψεις για αυτό το θέμα. «Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους συνεργάτες μας, ενώ εμείς ήμασταν σε όλα έως σήμερα συνεπείς με το υπουργείο» λέει η πρόεδρος του συλλόγου επιστημονικού βιβλίου κυρία Αννη Ραγιά. «Εχουμε τυπώσει όλα τα βιβλία και δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές μας» αναφέρει η κυρία Ραγιά.

Κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη

Πάντως, το θέμα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων δημιουργεί
κι άλλες παρενέργειες στη λειτουργία των πανεπιστημίων, καθώς πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι οι φοιτητές μπορούν να πάρουν μόνο ένα σύγγραμμα. Πολλά συγγράμματα όμως δίνονται ως «πακέτο». Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρξει απόφαση της γενικής συνέλευσης του κάθε τμήματος για την προμήθεια περισσοτέρων του ενός συγγραμμάτων.

Διαμαρτυρόμενοι για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούνται και κρίνοντας ότι το θέμα αποτελεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, φοιτητές κάνουν κατάληψη στο Φυσικό και το Μαθηματικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών, στην πανεπιστημιούπολη της περιοχής Ζωγράφου.