«Στην σφαίρα της πολιτικής», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενέταξε ο κ. Γ. Αρσένης, την έκρηξη πυροδοτικού μηχανισμού το Σεπτέμβριο του 2009 έξω από το διαμέρισμα, στο οποίο διαμένει με τη σύζυγό του, υπουργό Εργασίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η έκρηξη είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και δη την ημέρα που η Αστυνομία εισέβαλε στην οικία Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι, έπειτα από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των συλλήψεων υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση.

Περιγράφοντας το περιστατικό ο κ. Αρσένης, δήλωσε ότι η ένταση της έκρηξης δεν ήταν ισχυρή, αλλά προκλήθηκε πολύς πυκνός καπνός στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας. Κατέθεσε επίσης ότι έσπασαν τζάμια στον φωταγωγό, ωστόσο ο εισαγγελέας κ. Δ. Δασούλας υπενθύμισε ότι τα τζάμια τα έσπασε η πυροσβεστική για να φύγει ο καπνός.

Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης αν θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τι επίδραση θα είχε ο πυκνός καπνός, αν οι ένοικοι είχαν παραμείνει στα διαμερίσματά τους και η πολυκατοικία δεν είχε εκκενωθεί εγκαίρως.

Ο εισαγγελέας στη συνέχεια τον ρώτησε αν η εν λόγω πράξη ήταν δυνατόν να βλάψει σοβαρά τη χώρα, καθώς, όπως είπε, για να κριθεί μια πράξη ως τρομοκρατική πρέπει να απειλεί τους συνταγματικούς θεσμούς του κράτους.

Ο κ. Αρσένης απάντησε ότι επειδή η σύζυγός του ήταν τότε στην πολιτική δόθηκε δημοσιότητα στην πράξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και «αυτό σίγουρα δεν είναι θετικό για την χώρα».

Προσέθεσε, όμως, ότι το πολίτευμα είναι πολύ δυνατό για να κλονιστεί με τέτοιες πράξεις, οι οποίες πάντως «δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες».

Σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης αν σε τέτοιες πράξεις, το «υποτιθέμενο θύμα αποκτά πολιτική ωφέλεια», λόγω της πρόκλησης συμπάθειας των πολιτών – δεδομένου μάλιστα ότι έγινε σε προεκλογική περίοδο – ο πρώην υπουργός απάντησε ότι «είναι πολύ πιθανό».

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι από την πρώτη στιγμή, πρόθεση τόσο του ιδίου και της συζύγου του, όσο και του ΠαΣοΚ εν γένει, δεν ήταν να εκμεταλλευθούν τοι γεγονός, αλλά αντιθέτως να το υποβαθμίσουν, όπως προκύπτει σαφώς και από τις τότε δηλώσεις και ενέργειές τους.

Στη συνέχεια κατέθεσαν αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στο τότε υπουργείο Μακεδόνας – Θράκης τον Σεπτέμβριο του 2009, όπου επίσης εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός. Μετά από αυτή την επίθεση ακολούθησε ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Αναφορικά με την ένταση της έκρηξης όλοι οι αστυνομικοί συμφώνησαν ότι ήταν μέτριας ισχύος, καθώς δημιούργησε φθορές σε τζάμια και ακούστηκε ως «κρότος μέτριας έντασης».

Μάλιστα ένας αστυνομικός δήλωσε ότι αν δεν γνώριζε από το απειλητικό τηλεφώνημα ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό θα μπορούσε να «μπερδέψει» τον κρότο ακόμα και με ήχο από εξάτμιση οχήματος.

Στην ερώτηση αν μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο κανένας αστυνομικός δεν απάντησε θετικά, ενώ ένας από αυτούς επεσήμανε ότι στο προαύλιο του υπουργείου υπήρχε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ. με αστυνομικούς σε υπηρεσία, οι οποίοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως και δεν διέτρεξαν κανέναν κίνδυνο.