Να πληρώσουν το κόστος της νοσηλείας των απεργών πείνας της Υπατείας σκέφτεται να ζητήσει το υπουργείο Υγείας από τους φορείς αλληλεγγύης οι οποίοι κρίνονται από την κυβέρνηση ως υπεύθυνοι για την περιπέτεια των μεταναστών.

Όπως δήλωσε σχετικώς ο κ. Αν. Λοβέρδος απαντώντας στην Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αδ. Γεωργιάδη, τα νοσήλια υπολογίστηκαν σε 100.000 ευρώ, ενώ όπως είπε «σκέφτομαι σε ποιον θα στείλω τον λογαριασμό και θα στείλω τον λογαριασμό μέσα στις επόμενες μέρες».

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι μια μικρή επιβάρυνση μπροστά στην «τρύπα» των 150 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως είπε, «μας κοστίζουν ετησίως οι μετανάστες και οι άποροι που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, χρήματα που κανένα ταμείο και κανένα κράτος δεν αναλαμβάνει, ούτε θέλει, να αποδώσει προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος καταφέρθηκε εμμέσως κατά όσων αλληλέγγυων προς τους απεργούς πείνας παρενέβαιναν κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους στο έργο των ιατρών που τους παρακολουθούσαν ώστε να μην τους χορηγηθεί παρεντερική διατροφή (μέσω ορού). Αναφερθείς στα γεγονότα της απαγόρευσης στους γιατρούς του ΕΣΥ, που είχαν προστρέξει στην Υπατεία, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους απεργούς πείνας και την αδυναμία, ως εκ τούτου, της διενέργειας εξατομικευμένων εξετάσεων των μεταναστών, είχε ενημερωθεί η αρμόδια εισαγγελέας η οποία είχε αποφανθεί ότι υπάρχει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κάθε ατόμου, αλλά όπως σχολίασε ο κ. Λοβέρδος «για το γιατρό το έννομο συμφέρον της αυτοδιάθεσης υποχωρεί έναντι του έννομου συμφέροντος για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής», η οποία, όπως υπογράμμισε «είναι εκτός κάθε συναλλαγής ή συγκρούσεων».

Επιβεβαίωσε δε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από άτομα που συνόδευαν τους απεργούς πείνας στα νοσοκομεία ώστε να μην τους χορηγηθεί ορός. «Βγήκαμε και μιλήσαμε δημοσίως για όλα αυτά. Για το αγαθό της ζωής που δεν το αγαπάνε όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας μάλιστα ότι «πέραν των ταγών, συνοδών κλπ. υπήρχαν και άλλου είδους…», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.