Η πολύκροτη υπόθεση σεξ, διαφθοράς και λεπτών παιχνιδιών εξουσίας οδήγησε στην καταστροφή μερικούς από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς άνδρες της Κίνας. Το έγκριτο περιοδικό του Χονγκ Κονγκ «Caijing» παρουσίασε για πρώτη φορά με λεπτομέρειες την πορεία προς τη «δόξα» της κυρίας Λι, πρωταγωνίστριας σε ένα σκάνδαλο ολκής το οποίο φαίνεται να ενσαρκώνει το «κινεζικό όνειρο»: ισχύς και πλούτος εν τη ενώσει- διά μέσου της κρεβατοκάμαρας.
Γνωστή ως «η συνήθης ερωμένη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων», η κυρία Λι δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο προστασίας και ευνοιοκρατίας που εκτεινόταν σε τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες της Κίνας, από τη Γιουνάν και την Γκουανγκντόνγκ ως το Πεκίνο και το Κινγκτάο. Πανέξυπνη και αδίστακτη, ερωτική και άπληστη, κατάφερε να χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία η οποία δεν υπάρχει πια, αλλά στο ζενίθ της, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, περιελάμβανε σχεδόν 20 εταιρείες στις πλέον κερδοφόρες βιομηχανίες: την καπνοβιομηχανία, την κτηματαγορά, τη διαφήμιση, την πετρελαιοβιομηχανία και την ασφάλεια.
Η κυρία Λι κοιμήθηκε με πολλούς – τουλάχιστον 15- κορυφαίους επιχειρηματίες και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προτού καταδώσει στις Αρχές κάποιους από αυτούς προκειμένου η ίδια να αποφύγει την ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στην ατζέντα της περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά του πρώην προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Κίνας, ενός περιφερειακού κυβερνήτη και ενός πρώην αντιπροέδρου του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου.
Και ενώ ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς σε μερικούς από αυτούς- από ισόβια ως θανατική ποινή- η «femme fatale» της Κίνας την «έβγαλε καθαρή». Φυλακίστηκε το 2006 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής αλλά αποφυλακίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα, με την προσωπική περιουσία της να μην έχει υποστεί ανεπανόρθωτες απώλειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του κινεζικού περιοδικού, η κυρία Λι είχε στο μανίκι της- ή μάλλον στο ημερολόγιό της- έναν άσο: φρέσκες ιστορίες σεξ και δωροδοκιών, στις οποίες εμπλέκονταν ακόμη περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΚΚΚ. Οι συνέπειες για την ίδια; Η παραχώρηση του μετοχικού κεφαλαίου της από την πετρελαϊκή εταιρεία Sinopec στην Βeijing Capital Group. Τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούσε στο εξωτερικό παρέμειναν ακέραια και στην κατοχή της.
Γεννήθηκε στο Βιετνάμ το 1963. Η αναρρίχησή της στην κλίμακα του πλούτου και της επιρροής ξεκίνησε από την επαρχία Γιουνάν στη Νότια Κίνα, όπου βρέθηκε με τον πατέρα της σε ηλικία μόλις επτά ετών. Ως νεαρή γυναίκα, εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων πουλώντας καπνό στην κινεζική επαρχία. Εχοντας εξασφαλίσει άδεια παραμονής από μια «επαφή» της στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η κυρία Λι παντρεύτηκε έναν ανώτατο αξιωματούχο της τοπικής καπνοβιομηχανίας.
Μέσω του συζύγου της γνώρισε τον πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Γιουνάν Λι Τζιατίνγκ, ο οποίος έγινε εραστής της. Εκείνη τον βοήθησε να βγάλει άδεια παραμονής για τον γιο του στο Χονγκ Κονγκ. Εκείνος τη διευκόλυνε στις ποσοστώσεις εξαγωγής καπνού. Πακτωλός χρημάτων γέμιζε τα ταμεία της. Ως το 1995 η κυρία Λι είχε γίνει πασίγνωστη για την ικανότητά της να εξαργυρώνει την «ψυχαγωγία» κομματικών στελεχών και επιχειρηματιών στο «μπουντουάρ» της.
Στις αρχές της νέας χιλιετίας μετρούσε ήδη πλήθος διασυνδέσεων. Ωσπου το κόμμα αποφάσισε ότι η απροκάλυπτη διαφθορά υποσκάπτει την εξουσία του. Και εξαπέλυσε εκστρατεία για την εκρίζωση του φαινομένου. Οσοι δεν είχαν μάθει να κρύβονται, ανάμεσά τους πολλοί εραστές της, πιάστηκαν και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά. Η διαφθορά εξακολουθεί να βασιλεύει στην Κίνα, αλλά πλέον για τους προσεκτικούς και «μετρημένους». Η «παλλακίδα της νομενκλατούρας» γύρισε σελίδα, πέρασε τα σύνορα και «χάθηκε» στον καπιταλιστικό παράδεισο του Χονγκ Κονγκ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ