Πιέσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους προκάλεσε νέα έκθεση της Standard & Poor’s την Τετάρτη, η οποία διατύπωσε την ανησυχία της για την κωλυσιεργία που παρατηρείται σε επίπεδο ΕΕ για την τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Παρά το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου, διατήρησε την Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης (credit watch) επικαλούμενος την αβεβαιότητα ως προς την τελική μορφή και την επίδραση που θα έχουν στη χώρα, τα προτεινόμενα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν οδήγησαν το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας έως και τις 920 μονάδες βάσης το πρωί της Τετάρτης, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα γύρω από το επίπεδο των 900 μονάδων, καταγράφοντας μικρή ημερήσια άνοδο.

Μεγαλύτερη ήταν η ενίσχυση του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου, με το CDS των 5ετών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 950 μονάδες έναντι 770 μονάδων πριν από ένα μήνα.

Μικτές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη στις αγορές των υπολοίπων περιφερειακών οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στο πορτογαλικό 10ετές ομόλογο, λόγω της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ. ευρώ, που υλοποιήθηκε με επιτυχία.

Παράλληλα, το πορτογαλικό δημόσιο προχώρησε σε επαναγορά ομολόγων ύψους 110 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος ύψους 9,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί.