Τα αποτελέσματα των τελευταίων σουηδικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στο ιερό του Διός Λαβρανδίου στην Καρία πρόκειται να παρουσιάσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Ουψάλας κ. Λαρς Κάρλσον την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα την αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Ακρόπολης. Οι ανασκαφές αυτές άρχισαν το 1948 από ένα μεγάλο αρχαιολόγο τον Αλεξ Πέρσον, ο οποίος στην Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει έρευνες στην Ασίνη, στα Δενδρά και σε άλλες τοποθεσίες της Αργολίδας. Ο Πέρσον ήταν και στενός φίλος του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφθεί την ανασκαφή στα Λάβρανδα. Τίτλος της ομιλίας είναι «Πρόσφατες σουηδικές ανασκαφές στο ιερό του Διός Λαβρανδίου με το διπλό πέλεκυ της Καρίας».

Το ιερό του Διός Λαβρανδίου βρίσκεται στο εσωτερικό της Καρίας κοντά στη σύγχρονη πόλη Μίλας (η αρχαία Μύλασσα) και στην αρχαιότητα ήταν το σημαντικότερο της περιοχής, πόσο μάλλον που ο βασιλιάς Μαύσωλος της Αλικαρνασσού και η οικογένειά του, το είχαν κοσμήσει με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Σήμερα ο χώρος είναι μοναδικός, καθώς το ιερό βρίσκεται μέσα στο φυσικό του περιβάλλον ενώ ορισμένα από τα κτίρια σώζονται σχέδον σε 10 μέτρα ύψος. Ο δρόμος από την πόλη Μίλας προς το ιερό ακολουθεί την κατεύθυνση του αρχαίου ιερού δρόμου και κατά μήκος του _ και από τις δύο πλευρές _μπορεί κανείς να δεί τάφους και κρήνες. Εκτός από το ιερό του Διός έχουν αποκαλυφθεί επίσης αρχαία εστιατόρια και στοές αλλά και ρωμαϊκά και χριστιανικά μνημεία, όπως λουτρά και βασιλικές. Κι αυτό γιατί η θέση διατήρησε τη σημασία της στη Ρωμαϊκή και ακολούθως στη Βυζαντινή εποχή.

Στην ίδια εκδήλωση ο διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Αρτο Πέντινεν θα παρουσιάσει το έργο της χρονιάς που πέρασε στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, στο Καστέλλι Χανίων, στη Μιδέα και στη Μακρακόμη.