Τη διαδρομή 920 «ιχνών» του 45χρονου φυγάδα Βασίλη Παλαιοκώστα επιχειρεί να ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθειά της να φθάσει στον εντοπισμό του διαβόητου κακοποιού.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να χαρτογραφήσει και τις διασυνδέσεις του, οι οποίες φαίνεται πλέον να σχετίζονται και με την αποστολή του δέματος-βόμβας που σκότωσε τον περασμένο Ιούνιο τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη μέσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα ίχνη είναι τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008. Αποτελούν μέρος του μεριδίου, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Κατά καιρούς τα χαρτονομίσματσα εντοπίζονται να διακινούνται ανά την Ελλάδα.

Αστυνομικοί, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ανακάλυψαν πριν από μερικές εβδομάδες ότι χρήματα από την απαγωγή του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος έφθασαν στα χέρια ομάδας αντιεξουσιαστών στην Αθήνα. Το εύρημα αυτό ερευνάται αν σχετίζεται με τη διασύνδεση του Παλαιοκώστα με τους οργανωτές της βομβιστικής επίθεσης με στόχο τον υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. έχει στα χέρια της ένα ενημερωτικό έγγραφο τράπεζας σύμφωνα με το οποίο σε υποκατάστημά της στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν εντοπισθεί μέσα σε λίγες ημέρες και σε διαφορετικές συναλλαγές χαρτονομίσματα από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά. Χρήματα από την ίδια παρτίδα φαίνεται ότι βρέθηκαν και σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό της Βέροιας.

Το αποτύπωμα άλλαξε τον σχεδιασμό

Μετά την ανακάλυψη του παλαμικού αποτυπώματος του Βασίλη Παλαιοκώστα σε υπόλειμμα του φακέλου-βόμβας που σκότωσε στις 24 Ιουνίου 2010 στη λεωφόρο Κατεχάκη τον 52χρονο αρχιφύλακα Γιώργο Βασιλάκη η ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησε νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό του δράστη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μέσω ειδικών προγραμμάτων ανάλυσης δεδομένων ξεκίνησαν να ανασυνθέτουν όσες πληροφορίες σχετίζονται με κινήσεις του κακοποιού. Παράλληλα με τη συνδρομή του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ τέθηκαν υπό παρακολούθηση τα κινητά τηλέφωνα ατόμων τα οποία έρχονταν σε επαφή μαζί του, ενώ επιχειρήθηκε να αντληθούν στοιχεία και από τα τηλέφωνα και τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψε στο Αλεποχώρι τον Απρίλιο του 2009.

Τα τηλεφωνήματα έδειξαν ότι ο Β. Παλαιοκώστας είχε επικοινωνία με αντιεξουσιαστές οι οποίοι είχαν μεσολαβήσει για την προμήθεια όπλων από την Κρήτη.

Στο ίδιο σύστημα ανάλυσης δεδομένων εντάχθηκαν όλες οι πληροφορίες για ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ποινικών στην επαρχία. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν χαρακτηριστικά τους πυροβολισμούς που είχε ρίξει ο Βασίλης Παλαιοκώστας εναντίον αστυνομικών τον Μάιο του 1999 στην Πύλη Τρικάλων όταν προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητό του.

Αναλύθηκαν ακόμη στοιχεία από ληστείες τραπεζών όπου εμφανίζονταν δράστες με τον σωματότυπο του Βασίλη Παλαιοκώστα. Ερευνα γινόταν και για τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων μάρκας Hundai Santa Fe και Audi που φαίνεται να προτιμά για τις… μετακινήσεις του ο 45χρονος ποινικός.

Οι διαδρομές των λύτρων της απαγωγής

Σύνδεση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο έδειξαν και οι διαδρομές των λύτρων της απαγωγής. Αρχικά βρέθηκε σε σπίτια και κρησφύγετα μεγάλο μέρος των λύτρων, ύψους 10.800.000 ευρώ, που είχαν εισπράξει οι απαγωγείς, ουδέποτε όμως είχαν εμφανιστεί οπουδήποτε χρήματα από το μερίδιο του 45χρονου ποινικού. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αξιωματικός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., «από τη λίστα που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ολοένα και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό γίνονται συναλλαγές με χρήματα της απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά που είχε πάρει ο Παλαιοκώστας. Σαν να έχει αρχίσει να χαλάει από το μερίδιό του».

Προσημειωμένα χαρτονομίσματα έχουν βρεθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στη Νάουσα και σε ορισμένες άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Μεμονωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκαν και στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Στην περίπτωση των χρημάτων που εντοπίστηκαν στην τράπεζα της πλατείας Κλαυθμώνος κλήθηκαν να καταθέσουν επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι φέρεται να έχουν καταθέσει τα χρήματα. Στους καταστηματάρχες επιδείχθηκαν φωτογραφίες του Βασίλη Παλαιοκώστα και άλλων υπόπτων, αλλά κανείς δεν θυμήθηκε να εμφανίστηκε κάποιος από αυτούς ως πελάτης.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξετάζει ακόμη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά έχει χρηματοδοτηθεί το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» των ενόπλων οργανώσεων. Διερευνάται η ροή χαρτονομισμάτων των λύτρων σε άτομα που είναι ύποπτα για συμμετοχή στο εγχώριο «αντάρτικο πόλης» καθώς, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, μπορεί να εντοπίσουν έτσι και τα πρόσωπα που βοήθησαν τον Β. Παλαιοκώστα στην αποστολή του δέματος-βόμβας.