Δραστική μείωση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων χάλυβα κατέγραψε έρευνα της Icap, καθώς η συνεχιζόμενη πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας έπληξε καίρια τη βιομηχανία βασικών μετάλλων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2009 η εγχώρια παραγωγή τελικών προϊόντων χάλυβα μειώθηκε κατά 18,1% σε σχέση με το 2008. Οι 5 μεγάλες χαλυβουργίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εμφάνισαν αθροιστικά μείωση πωλήσεων κατά 50,7% και όλες ανεξαιρέτως ζημιές. Η εισαγωγική διείσδυση στην αγορά ετοίμων προϊόντων χάλυβα υποχώρησε το 2009, οπότε και διαμορφώθηκε σε 39,6%, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 28,5% της συνολικών πωλήσεων.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση χάλυβα προέρχεται από τον κατασκευαστικό κλάδο. Ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης αφορά ράβδους οπλισμού σκυροδέματος, χονδρόσυρμα, δομικά πλέγματα και ελαφρύ μορφοσίδηρο. Επίσης, αξιόλογο ποσοστό της παραγωγής αφορά πλατέα προϊόντα ψυχρής και θερμής έλασης, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μεταλλικών ειδών συσκευασίας και αποθήκευσης (π.χ. βαρέλια, δεξαμενές), σωλήνων μεταφοράς υγρών και λοιπών βιομηχανικών προϊόντων. Ολες σχεδόν οι επιχειρήσεις ασχολούνται με επιμήκη προϊόντα.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλου ύψους επενδυτικά προγράμματα, με στόχο τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η ανάγκη για διατήρηση του κόστους παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα, η βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, η ενίσχυση της ασφάλειας, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που συνθέτουν την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.

Τα επιμήκη προϊόντα κατέλαβαν το 89% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ετοίμων προϊόντων χάλυβα το 2009, ενώ τα πλατέα κάλυψαν μερίδιο 11%. Από τα επιμήκη προϊόντα η κυριότερη κατηγορία είναι οι ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος (καλύπτουν σχεδόν το 75% της κατηγορίας).

Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση ετοίμων προϊόντων χάλυβα σημείωσε μείωση 26% το 2009 σε σχέση με το 2008. Τα επιμήκη προϊόντα χάλυβα αποτελούν και πάλι την κυριότερη κατηγορία, με μερίδιο 66,2% της αγοράς ετοίμων προϊόντων χάλυβα.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός των 5 επιχειρήσεων παραγωγής χάλυβα, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2009. Tο σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε μείωση τη διετία 2008-2009 σε ποσοστό 8,5%. Οι συνολικές πωλήσεις των 5 εταιρειών σημείωσαν ραγδαία μείωση (κατά 50,7%) το 2009 σε σχέση με το 2008. Τα συνολικά μικτά κέρδη έλαβαν αρνητική τιμή το 2009, στοιχείο ενδεικτικό πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους. Απόρροια, των ανωτέρω ήταν η δραστική επιδείνωση των αποτελεσμάτων, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο το 2009, έναντι των αντίστοιχων καθαρών κερδών του προηγούμενου έτους. Τέλος, σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες ήταν ζημιογόνες το 2009.