Το «Σύνδρομο της Κίνας» κατατρέχει και σήμερα τις αγορές. Τουλάχιστον μέχρι να ανακοινώσει η κυβέρνηση Ομπάμα τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την καταναλωτική βουλιμία των Αμερικανών και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Μέχρι τότε οι επενδυτές προβληματίζονται (όσοι επιμένουν να προβληματίζονται τις ημέρες των εορτών, διότι ο σαφώς μειωμένος όγκος των συναλλαγών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων δείχνει ότι ο… προβληματισμός έχει χαλαρώσει) για την περιοριστική νομισματική πολιτική του Πεκίνου. Ουδείς αμφιβάλλει ότι η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων του γουάν δεν ήταν η τελευταία και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες (2 ή 3 λένε οι ειδικοί) μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η προοπτική αυτή απομακρύνει επενδυτές από τις μετοχές. Αντιθέτως, δεν τους απομακρύνει από τα εμπορεύματα – ενώ θα έπρεπε.

Επίσης, σημάδια επιφυλακτικότητας δείχνουν όμως σήμερα οι επενδυτές και απέναντι στο δολάριο. Ούτε αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει. Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν συνάδει με την ανησυχία ότι τα μέτρα περιορισμού της ρευστότητος στην Κίνα θα περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και εν τέλει τη ζήτηση στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Διότι αν οι επιφυλακτικοί ανησυχούν μια φορά για την αμερικανική οικονομία πρέπει να ανησυχούν δύο για την ευρωπαϊκή. Και εν πάση περιπτώσει, όταν το ηθικό των επενδυτών και η εμπιστοσύνη τους γι’ αυτά που θα φέρει το μέλλον πέφτουν, το δολάριο κατά παράδοσιν ενισχύεται. In dubio pro dolare, όπως θα έλεγαν οι Ρωμαίοι. Σε περίπτωση αμφιβολιών, δηλαδή, τασσόμαστε υπέρ του δολαρίου.

Το δολάριο λοιπόν υποχωρούσε σήμερα το πρωί έναντι των 15 από τα 16 πρώτα σε συναλλαγές νομίσματα του πλανήτη. Εναντι του ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% στα 1,3215 δολάρια. Ενδεχομένως το αμερικανικό νόμισμα να πιέζεται από τις προβλέψεις για την καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, που είναι ασαφείς καθότι επαμφοτερίζουσες. Από τη μια πλευρά οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κακοκαιρία έχει κρατήσει μακριά τους καταναλωτές από τα γιορτινά καταστήματα. Από την άλλη έρευνες δείχνουν ότι η καταναλωτική περίοδος των εορτών θα παραταθεί εφέτος (λόγω των κακών καιρικών συνθηκών) και άλλες δείχνουν ότι οι έως τώρα ενδείξεις προοιωνίζονται τα καλύτερα Χριστούγεννα (από καταναλωτικής απόψεως) από το 2005!

Το αμερικανικό νόμισμα ενδεχομένως πιέζεται και από τις αρνητικές για την αγορά ακινήτων προβλέψεις που πρόκειται να ανακοινωθούν σε λίγες ώρες. Οι ειδικοί αναμένουν να ανακοινωθεί πτώση των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, εξέλιξη ανησυχητική κυρίως επειδή το μήνα αυτό είχε καταγραφεί μια σαφής ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Αμερικανών. Να ανακάμπτει η εμπιστοσύνη ενός καταναλωτή για το αύριο, αλλά να μην προχωρεί σε «μεγάλες» αγορές, όπως είναι η αγορά ενός σπιτιού, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές, είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Στις ΗΠΑ, βεβαίως, όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, οι κατασκευαστές δεν διανοούνται να κρατήσουν υψηλά τις τιμές περιμένοντας να ανακάμψει η αγορά και υπονομεύοντας, ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό την ανάκαμψη…

Οι γενικοί δείκτες στις ασιατικές αγορές και οι τιμές των μετοχών εν γένει κατέγραψαν απώλειες σήμερα. Με αρνητικό πρόσημο. Οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, ξεκίνησαν ανοδικά – με τον όγκο των συναλλαγών βεβαίως σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν αξιόπιστες αναλύσεις των εξελίξεων. Οσο για τις αγορές εμπορευμάτων, το αργό στη νεοϋορκέζικη αγορά ανέκαμπτε κατά 0,4% στα 91,34 δολάρια το βαρέλι έπειτα από τις απώλειες της τάξεως του 0,6% που είχε καταγράψει χθες, επειδή φημολογείται ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει σήμερα πτώση των πετρελαϊκών διαθεσίμων στις ΗΠΑ την εβδομάδα αυτή – την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Η τιμή του χαλκού (πρόκειται για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου) είχε εκτιναχθεί στα 4,2895 δολάρια η ουγκιά. Πρόκειται για τιμή-ρεκόρ. Εδώ θα έπρεπε να υπενθυμίσει βεβαίως κανείς ότι σε περιόδους με χαμηλούς όγκους συναλλαγών πολλοί θεσμικοί εκμεταλλεύονται τη… φύση των προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων για να ανεβοκατεβάσουν κατά τα συμφέροντά τους τις τιμές με μικρότερο συγκριτικά κόστος.