Με φειδώ θα χορηγούνται το 2011 οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά προς τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Η εγγύηση του Δημοσίου αποτελεί ένα σημαντικό μέσο στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έγινε κατάχρησή του. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης επιχειρήθηκε μέσω των εγγυήσεων η ενίσχυση των επιχειρήσεων και ευρύτερων φορέων της οικονομίας και ιδιωτών, όμως η επιλογή αυτή είχε σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Το 2010 οι εγγυήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν στο 0,6%, οι καταπτώσεις στο 0,40% του ΑΕΠ και το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο στο 11,1% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνον για την έκδοση ομολογιακών δανείων του ΟΣΕ – Οργανισμού που αναδιαρθρώνεται – οι εγγυήσεις που χορήγησε εφέτος το Ελληνικό Δημόσιο ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα ζήτησε από την Κυβέρνηση να περιορισθεί η πολιτική εγγυήσεων και εφ εξής οι εγγυήσεις να χορηγούνται με φειδώ. Έτσι, με βάση το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης και σύμφωνα με τις απαιτήσεις για περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, το όριο εγγυήσεων για το έτος 2011 δεν θα ξεπεράσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2012 και 2013 οι εγγυήσεις θα είναι μηδενικές.

Το γεγονός αυτό επιβάλλει τον περαιτέρω εξορθολογισμό των εγγυήσεων κατά το 2011 μέσω:

-Της αυστηρότερης εξέτασης και αξιολόγησης των διαφόρων αιτημάτων παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

-Της χρηματοδότησης κυρίως επενδυτικών προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

-Της απόρριψης αιτημάτων παροχής εγγύησης από φορείς που κατά το παρελθόν υπήρξαν επανειλημμένα ασυνεπείς δανειολήπτες με αποτέλεσμα να καταπέσει η εγγύηση που τους παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο.

-Της συνειδητοποίησης ότι η εγγύηση καλύπτει παρεχόμενο δανεισμό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δωρεάν παροχή.