Το γόνυ έκλινε ο υπουργός Βιομηχανίας της Βρετανίας Βινς Κέιμπλ ενώπιον του Ρούπερτ Μέρντοκ και της εκδοτικής αυτοκρατορίας του. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την έστω και τυπική επικύρωση της εξαγοράς του καναλιού BSkyB από τον όμιλο Νews Corporation του Μέρντοκ υπουργός είχε εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με δημοσιογράφους της Daily Telegraph την αντίθεσή του για την εξαγορά. Επίσης έκανε λόγο για «κηρυγμένο πόλεμο με τον Μέρντοκ» και μίλησε με υποτιμητικά λόγια για τον αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνα των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο υπουργός είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του και με άλλες πολιτικές της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, όπως είναι η χορήγηση μπόνους στους τραπεζίτες χρεοκοπημένων τραπεζών που επιβιώνουν χάρη στην κρατική αρωγή (με χρήματα των φορολογουμένων δηλαδή), η μεταναστευτική πολιτική του Κάμερον, αλλά και η ταχύτητα με την οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός προωθεί τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και στις τοπικές κυβερνήσεις.

Οι συνομιλίες αυτές του Κέιμπλ ηχογραφήθηκαν εν αγνοία του και διέρρευσαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό πρόβλημα που απειλεί ακόμη και την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού των Συντηρητικών και των Ελευθέρων Δημοκρατών (ο Κέιμπλ είναι στέλεχος των Ελευθέρων Δημοκρατών άλλωστε). Η Ντάουνινγκ Στριτ «άδειασε» τον Κέιμπλ, σημειώνοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «τα σχόλια του κ. Κέιμπλ για τον κ. Μέρντοκ είναι απολύτως απαράδεκτα και ανάρμοστα». Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι αν ήταν πρωθυπουργός θα απέλυε τον Κέιμπλ.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Νικ Ρόμπινσον σε σχόλιό του θεωρεί ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ισοδυναμεί με έναν «ταπεινωτικό κόλαφο στο πρόσωπο του κ. Κέιμπλ». Ο αρθρογράφος πρόσθεσε ότι μπορεί ο Κάμερον να μην απέλυσε τον Κέιμπλ, όμως η θέση του υπουργού είναι πλέον πολύ εξασθενημένη όχι επειδή καταφέρθηκε κατά του Μέρντοκ, αλλά επειδή «αποκάλυψε πληροφορίες και ανέπτυξε τις προσωπικές του πεποιθήσεις για πολιτικώς ευαίσθητα ζητήματα σε ανθρώπους τελείως ξένους προς αυτόν».

Ο ίδιος ο ηλικίας 63 ετών πολιτικός (εκλέχθηκε πρώτη φορά το 1997), άλλωστε, ζήτησε ταπεινά συγγνώμη και ανακάλεσε τις απόψεις που ανέπτυξε «off the record». Σημειώνει συγκεκριμένα ο Κέιμπλ σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε: «Αποδέχομαι πλήρως την απόφαση του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Λυπάμαι βαθιά για τα σχόλια που έκανα και ζητώ συγγνώμη για την αναταραχή που προκάλεσα στην κυβέρνηση». Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η ταπεινωτική αυτή δήλωση έγινε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί η ενότητα της κυβέρνησης συνασπισμού και να αποσοβηθεί η μετάδοση της «ανταρσίας Κέιμπλ» σε άλλα στελέχη των Ελευθέρων Δημοκρατών.