Σάλο έχει προκαλέσει στην Αυστραλία ο τραγικός θάνατος δεκάδων Ινδονήσιων λαθρομεταναστών, που εχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να αποβιβαστούν στις ακτές της Αυστραλίας. Ενα τρομερό δυστύχημα που εχει ηδη πυροδοτήσει εντονη πολιτική κρίση στην αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι με την απόφαση της γιά «χαλάρωση» των κανόνων γιά χορήγηση πολιτικού ασύλου και σταδιακή νομιμοποίηση των παράνομων οικονομικών μεταναστών μετατράπηκε σε «ηθικό αυτουργό» της τραγωδίας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται σήμερα η αναζήτηση τυχόν επιζώντων από το ναυάγιο ξύλινης βάρκας η οποία συνετρίβη χθες στα βράχια νησιού που ανήκει στην Αυστραλία, ρίχνοντας στη θάλασσα τους 100 πρόσφυγες που μετέφερε _ κυρίως Ιρακινούς, Ιρανούς και Κούρδους. Οι αρχές του Νησιού των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, ανέσυραν από τα κύματα 44 άτομα, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά. Τουλάχιστον 28 έχασαν την ζωή τους, όμως δεκάδες αγνοούνται.

Ο θάνατός τους δείχνει τους κινδύνους που διατρέχουν οι πρόσφυγες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν κατά εκατοντάδες να πάνε από την Ινδονησία στην Αυστραλία, συχνά στοιβαγμένοι σε βάρκες ακατάλληλες για το ταξίδι αυτό.

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων θα συνεχιστούν. «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσοι επέβαιναν στη βάρκα γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα να χάθηκαν πολύ περισσότερες ζωές απ’ όσες νομίζουμε», είπε.

Ακόμη και οι καιρικές συνθήκες είναι εναντίον τους. Ενας κυκλώνας περιτριγυρίζει το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού το οποίο είναι ουσιαστικά η κορυφή, μεγέθους 135 τετρ. χλμ., ενός ανενεργού ηφαιστείου που απέχει 2.600 χλμ από την Αυστραλία. Πολλοί από τους επιζώντες είναι σε άσχημη κατάσταση καθώς τραυματίστηκαν σοβαρά στα βράχια.

«Ηταν φριχτό. Ανθρωποι συντρίβονταν στα βράχια, πτώματα, πεθαμένα παιδιά»

, είπε κάτοικος του νησιού που παρακολουθούσε το ναυάγιο από την κορυφή ενός βράχου ανήμπορος να βοηθήσει.

Το δυστύχημα αποτελεί «τραγική υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που δραπετεύουν καταδιωγμένοι από την χώρα τους λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τάουλι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην περιοχή. Σύμφωνα με την UNHCR, 848 άτομα χάθηκαν με αυτό τον τρόπο το 2009 στην Ιταλία, την Υεμένη, την Ισπανία και την Ελλάδα _ τις κυριότερες περιοχές μαζικών θαλάσσιων μεταναστεύσεων παγκοσμίως.