Την κατόπιν απαιτήσεως του Βερολίνου εμπλοκή και των ιδιωτών – δηλαδή των τραπεζών και των άλλων λεγόμενων «θεσμικών επενδυτών» – στο διαρκή μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας των κρατών-μελών της ζώνης προβλέπει το σχέδιο απόφασης που συζητούν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο δημοσιεύει το ΒΗΜΑonline. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις, ώστε να υιοθετηθούν επισήμως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο του 2011. Εως το τέλος του 2012 θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των αλλαγών από τα εθνικά Κοινοβούλια, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στο προοίμιο του σχεδίου απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι «27» σημειώνουν ότι οι προοπτικές για ανάπτυξη ενισχύονται και ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ισχυρά. «Ωστόσο, κάποιες αβεβαιότητες και κίνδυνοι, που παραμένουν, δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία και επανάπαυση. Γι’ αυτό συμφωνούμε σήμερα να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό που θα διασφαλίζει τη δημσιονομική σταθερότητα συνολικά στη ζώνη του ευρώ», σημειώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνεται με αμοιβαία συμφωνία των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ σε περιπτώσεις που η σταθερότητα στην ευρωζώνη απειλείται στο σύνολό της. Επειδή οι συζητούμενες προτάσεις αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις 16 χώρες της ευρωζώνης (σημειωτέον ότι την 1η Ιανουαρίου 2011 η Εσθονία πρόκειται να υιοθετήσει το ευρώ και να γίνει η 17η χώρα-μέλος), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν μετέχουν στο ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στις λειτουργίες που προβλέπει ο μηχανισμός, αν αυτές το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν (σε ad hoc βάση, σημειώνεται στο σχέδιο πρότασης).
Οι «27» επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να συμφωνήσουν έως τα τέλη του Ιουνίου 2011 σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του οικονομικού πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και επίσης στο πλαίσιο της εφαρμογής των στρατηγικών του προγράμματος Ευρώπη 2020. Διότι, όπως στο σχέδιο απόφασης διευκρινίζεται, η στρατηγική Ευρώπη 2020 για την απασχόληση και την ανάπτυξη θα συνεχίσει να αποτελεί τον οδηγό για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στο σχέδιο απόφασης επισυνάπτονται οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2010 αναφορικά με τη δημιουργία του διαρκούς μηχανισμού διαχείρισης των δημοσιονομικών κρίσεων του μέλλοντος.