Ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους –εν συγκρίσει με τους τελευταίους μήνες- της κριτικής στην κυβέρνηση η Ν.Δ. στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η κεντρική γραμμή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά είναι πως δεν πρέπει λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των αδυναμιών της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

Το σύνθημα να υπάρξει πιο επιθετική στάση, το έδωσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ακολούθησε με δυο κινήσεις ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλος, ενώ προηγήθηκε το αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την εξωτερική πολιτική.

Η Ν.Δ. για πρώτη φορά, επί προεδρίας του κ. Σαμαρά, κινείται με τόσο σκληρή γραμμή σε επίπεδο κορυφής και είναι χαρακτηριστική η στάση του κ. Αβραμόπουλου που μίλησε δημόσια για «κλίμα εθνικής υποχώρησης για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που αφήνει περιθώρια στην επίσημη Τουρκία, να διεκδικεί το 50% του Αιγαίου» και να δηλώνει η τουρκική πλευρά, ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. δεν περνούν από το κυπριακό.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ επικίνδυνο σταυροδρόμι για τα εθνικά θέματα, τα οποία με αφορμή την οικονομική κρίση, «μέρα με τη μέρα θυσιάζονται και αυτά στην πολιτική “περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας” που οδηγεί η κυβέρνηση την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος επέκρινε αυτή την πολιτική και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Τούρκο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας και ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς ότι μιλά ακόμα και με ειρωνικά λόγια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Εμείς αυτό δεν το επιτρέπουμε σε κανέναν, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή αν διαφωνούμε. Είναι θέμα αρχής, κύρους και εικόνας για την πατρίδα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίες οι αναφορές Μπαγίς για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με ίσα δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι υποστήριξε ότι είναι «προσωπική του άποψη» και πιστεύουν ότι υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη «μυστική διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό το λόγο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, όπου, όπως λέει και ο κ. Αβραμόπουλος, θα παρουσιάσουν την πραγματική εικόνα της «εθνικής οπισθοδρόμησης», που φέρνει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα από αυτά που πάγια στήριξαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις και που αφορούν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς πρακτικής και την προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας του Έθνους.

Σε αυτό το κλίμα, η Ν.Δ. συνέχισε την επιθετική ρητορική στην κυβέρνηση με αφορμή την παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική φρεγάτα «SALIH REIS», λέγοντας ότι επαναφέρει τις μνήμες σε άλλες περιόδους κρίσεων, μεταξύ των δύο χωρών και αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών κινήσεων «να τοποθετήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση».

«Διαψεύδει τις πανηγυρικά διακηρυγμένες δηλώσεις της Τουρκίας ότι επιθυμεί τη δημιουργία κλίματος συνεννόησης και συνεργασίας, ενώ με τις τελευταίες δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι δίνουν και δείγματα αλαζονείας» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και ζητώντας άμεση ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, εκδηλώνονται τάσεις εθνικής υποχώρησης, αφήνοντας περιθώρια για συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς εννόμου τάξεως».