Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, όσον αφορά τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας στα πλαίσια του μνημονίου, ενώ συναίνεση υπήρξε με τον πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στα θέματα (μόνιμος μηχανισμός στήριξης) που θα απασχολήσουν την επικείμενη κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως δεν αποφεύχθηκαν οι αιχμές τόσο από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε συνενοχή την παραχώρηση συναίνεσης υπό την παρούσα συγκυρία, όσο και από την πλευρά του κ. Γ. Πεταλωτή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση που έκανε έπειτα από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς αντί να θεωρεί συνενοχή την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας μας, καλό θα ήταν να αναλογιστεί τις ευθύνες τις παράταξής του για όσα βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης και η χώρα».
«Είναι προφανές ότι η συναίνεση που απαιτεί η ομαλή και η δύσκολη πορείας της χώρας μας αφορά όλους,
κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και πολίτες. Όλοι μας στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα αποδεικνύουμε καθημερινά το μέγεθος της ευθύνης μας αλλά και το βαθμό της υπευθυνότητάς μας για την οριστική επίλυση των μεγάλων πραγματικών προβλημάτων του τόπου και βέβαια συναίνεση κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά. Η κυβέρνηση πάντοτε πίστευε και πολύ περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ότι η συναίνεση έχει εξαιρετικά σημαντική αξία, γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να τη ζητάμε», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την σκληρή πολιτική και διπλωματική μάχη που προετοιμάζεται να δώσει ο κ. Παπανδρέου, καθώς η Γερμανία παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης – επιχείρησε να πετύχει μια εθνική γραμμή, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου. Στη συνάντηση διάρκειας 65 λεπτών με τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός έθεσε λεπτομερώς το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι η θέση της κυβέρνησης στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη, δυνατή και τεκμηριωμένη και επισήμανε ότι η σοβαρότητα και η σταθερότητα των ελληνικών απόψεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής.
Ωστόσο η συζήτηση σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας όπως οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και οι εργασιακές σχέσεις αλλά ακόμα και οι εκλογές, η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Η συνάντησή τους –παρά τις πολλές διαφωνίες- έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως μεταδίδουν και οι δυο πλευρές και ενδεικτικό είναι ότι οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς συνομιλούσαν στον ενικό, αλλά σε πολλά θέματα υπήρξε σαφής διάσταση απόψεων, κυρίως στην οικονομική πολιτική, αλλά και στα εθνικά θέματα, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία». Πάντως, από τη Ρηγίλλης μεταδίδεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε καμία διάθεση για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Η δήλωση του κ. Σαμαρά μετά τη συνάντηση –στην οποία συνοδευόταν από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλο– ήταν σαφής και ανέδειξε το αδιέξοδο, λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. «Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή. Σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει. Πριν τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, «κατεπείγον νομοσχέδιο, που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια συμπολίτες μας».
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στον Πρωθυπουργό ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση. Μάλιστα του είπε ότι η Ν.Δ. δεν διστάζει να κάνει αυτό που δεν έκανε το ΠαΣοΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δηλ. να στηρίζει ότι θεωρεί σωστό. Συγκεκριμένα του τόνισε πως ψήφισε σε ένα χρόνο 33 νομοσχέδια της Κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και χωρίς να υπάρχει καμία συμφωνία συναίνεσης.
Στο σημείο αυτό, που εξήγησε τη στάση της Ν.Δ. στη Βουλή επί των αλλαγών στις ΔΕΚΟ και αιτιολόγησε και την ψήφιση ορισμένων άρθρων του επίμαχου πολυνομοσχεδίου. Στη δημόσια δήλωσή του σημείωσε ότι η Ν.Δ. το κάνει αυτό, γιατί «απλά το επιβάλλει η κοινή λογική», αλλά ξεκαθάρισε πως «εργασιακό μεσαίωνα δεν θα δεχθεί».
Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στον κ. Παπανδρέου, ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει πορεία η κυβερνητική πολιτική και να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συναίνεση στο κεντρικό αίτημα της Ν.Δ. που είναι η ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, που είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.
Παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση ότι η Ν.Δ. δεν θα συναινέσει σε μια πορεία, όπως αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα. «Σε αυτή την πολιτική, συναίνεση δεν δίνω. Γιατί θα ήταν συνενοχή» τόνισε ο κ. Σαμαράς δημόσια και διευκρίνισε, αφού είπε ότι σκοπός του είναι να στηρίξει τα συμφέροντα της πατρίδας και το λαού: «Δεν χρωστάμε στην Κυβέρνηση. Χρωστάμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες».
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς του τόνισε πως δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου για τη φοροδιαφυγή και το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλ. οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και του σημείωσε πως αυτή η κοινωνική αδικία δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς του έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, μια δημόσια πρόταση που κατέθεσε πρώτη η Ν.Δ, για να την αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός που συμφώνησε να είναι η επόμενη Βουλή Αναθεωρητική. Επίσης ο κ. Σαμαράς του υπενθύμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα η κατάθεση νομοσχεδίου για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς. «Η κυβέρνηση Καραμανλή, σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, για λόγους καθαρά ιδιοτελείς, απαξίωσε την τελευταία διαδικασία του Συντάγματος, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε ζητούσε τη διακοπή της ώστε η παρούσα Βουλή να ήταν αναθεωρητική και να θέσουμε πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις όλες εκείνες τις προτάσεις για βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος σε όλα τα επίπεδα», απάντησε ο κ. Πεταλωτής. «Έστω και τώρα είναι θετικό ότι επιτέλους συμφωνούμε», συμπλήρωσε.
Σκληρή κριτική στα εθνικά
Με σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα εμφανίστηκε ο κ. Σαμαράς που επέκρινε τις «εξωφρενικές απόψεις», όπως είπε του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Αναφέρθηκε εκτενώς στις κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και των Σκοπίων -αλλά και άλλων ξένων παραγόντων– για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου, την αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα χωρικά ύδατα, το όνομα των Σκοπίων και τόνισε πως του δίνεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της μυστικής διπλωματίας. Η Ν.Δ. δίνει βαρύτητα στα εθνικά θέματα, γι’ αυτό και ζήτησε να γίνει σχετική προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, γιατί όπως λέει ο κ. Σαμαράς, «για εμάς η έννοια της σωτηρίας της Πατρίδας δεν έχει μόνον οικονομική διάσταση».
Συμφωνία στα ευρωπαϊκά
Πολλά κοινά σημεία υπήρξαν για τα θέματα της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και ο κ. Σαμαράς επεσήμανε στον Πρωθυπουργό ότι η Ν.Δ. είναι θετική στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Από την άλλη δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση των κονδυλίων για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το 2013.
«Σε ώρες ύφεσης για ολόκληρη την Ευρώπη,
ο Ευρωπαϊκός Κεντρικός Προϋπολογισμός οφείλει να είναι αναπτυξιακός και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών» είναι η γραμμή της Ν.Δ. Επίσης, ο κ. Σαμαράς θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.
Ακόμη ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατών της Ευρωζώνης, μπορεί μεν να είναι λογικό να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων για εκείνα τα κράτη που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουν τους στόχους αυτούς.
Αλέκα Παπαρήγα: «Ο πόλεμος τώρα αρχίζει»
Με τη φράση «καμιά συναίνεση και σε τίποτα», έκανε το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά αιχμή του δόρατος των δηλώσεών της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, η ΓΓ του της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, παρόλο που όπως υπογράμμισε, αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η ενημέρωση που ζήτησε για την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ και τις εξελίξεις σχετικά με την κρίση στην Ευρώπη. Η κυρία Παπαρήγα διευκρίνισε ότι «για το πολυνομοσχέδιο δεν μιλήσαμε καθόλου διότι είναι δεδομένο: Καμία συναίνεση και σε τίποτα. Άλλωστε θα τα πούμε σε λίγες ώρες και στη Βουλή. Και να ξέρετε ότι η εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει». Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «τώρα οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν και πάνω απ’ όλα ότι είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν διάφορα μείγματα πολιτικής. Ή θα σκύψεις το κεφάλι ή θα οργανώσεις με συστηματικό και αποφασιστικό τρόπο την αντεπίθεση για να επιλύσεις το ζήτημα της εξουσίας. Λύσεις δεν υπάρχουν πια, μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος». Διατύπωσε με έμφαση ότι δεν συζήτησαν με τον κ. Παπανδρέου για τα εργασιακά και για νέα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που την ρώτησαν: «Όχι, ειλικρινά σας λέω, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με ενημερώσει για το πώς βλέπει την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ».
Παράλληλα, εξέφρασε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κρίση θα κρατήσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι «οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ θα οξυνθούν κι αν ξεπεραστεί η κρίση δεν πρόκειται να επιστρέψει στο επίπεδο του ΑΕΠ που ήταν προ κρίσης». Επεσήμανε ότι κι αν ακόμα ξεπεραστεί η κρίση «θα έχει αφήσει συντρίμμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα έρθει νέος χειρότερος κύκλος κρίσης. Κι από αυτή την άποψη λέμε ότι ο πραγματικός αγώνας, ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη που είπε ότι, αυτός ήταν σημαιοφόρος της συναίνεσης και δεν θα γίνει «νεκροθάφτης της κοινωνίας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ