Η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν βρίσκεται σε εξέλιξη «δωροδοκία βουλευτών» στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η κίνηση θεωρήθηκε επιβεβλημένη, μετά την καταγγελία του επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Σύμφωνα με τον Ντι Πιέτρο, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσπαθεί να επιβιώσει, δωροδοκώντας βουλευτές, που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πριν τρεις ημέρες, δυο βουλευτές του Ντι Πιέτρο, οι Αντόνιο Ράτζι και Ντομένικο Σιλιπότι, εγκατέλειψαν την κοινοβουλευτική του ομάδα, κάνοντας γνωστό ότι πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, κατά την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης της ερχόμενης Τρίτης.

Ο γραμματέας του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», Τζανφράνκο Φίνι, έκανε λόγο «για δωροδοκίες που θυμίζουν εκείνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου», ενώ ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, δήλωσε ότι «οι Ιταλοί πρέπει να ξέρουν ότι δεν είμαστε όλοι διατεθειμένοι να πουληθούμε».

Ο στενός συνεργάτης του Καβαλιέρε, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, απάντησε όμως ότι πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική χρήση της δικαιοσύνης.

«Όταν εγκατέλειψαν την κεντροδεξιά πάνω από τριάντα βουλευτές και γερουσιαστές, ουδείς ενοχλήθηκε. Τώρα που, ίσως, κάποιοι επιστρέφουν, μιλούν για σκάνδαλο».

Στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να καταθέσουν, σύντομα, μια «απαντητική καταγγελία».

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι σύμφωνα με επίμονες φήμες, έχουν γίνει δελεαστικές προτάσεις σε βουλευτές, που περιλαμβάνουν «την πληρωμή του δανείου πρώτης κατοικίας, τη σίγουρη δυνατότητα επανεκλογής, αλλά και τη διαφήμιση τυχόν εμπορικών και εκδοτικών επιχειρήσεων».

Στην όλη πολεμική, αναμένεται να αναφερθεί και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στη διάρκεια διαδήλωσης στη Ρώμη, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει να κινητοποιήσει μέχρι και δυο εκατομμύρια πολίτες, όσους, δηλαδή, είχε κατεβάσει στους δρόμους ο Καβαλιέρε το 2006, με αίτημα, την παραίτηση της τότε κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει πάντως βέβαιος ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της ψήφου εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Προέβλεψε, μάλιστα ότι πολλοί βουλευτές που απομακρύνθηκαν, ακολουθώντας τον πρόεδρο του σώματος, Τζανφράνκο Φίνι, θα αποφασίσουν να επιστρέψουν, το γρηγορότερο, στην κεντροδεξιά συμμαχία.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ