Προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) με σκοπό να διερευνήσει τις πιθανότητες επίλυσης της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων είχε αναλάβει ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2010, το οποίο περιγράφει την πρώτη συνάντηση της νέας αμερικανίδας πρεσβευτού στη χώρα με τον Γιόβαν Ράτκοβιτς, σύμβουλο επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Μπόρις Τάντιτς, ο σέρβος πρόεδρος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον και τη συνοχή των Σκοπίων. Ο σύμβουλος του σέρβου προέδρου εμφανίζεται να λέει στη συνομιλητή του ότι «δεν είναι σαφές πως μία χώρα που αποτελείται από δύο εντελώς διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, χωρίς κονή γλώσσα ή θρησκεία, μπορούν να μείνουν μαζί, ιδιαίτερα με έναν αλβανικό πληθυσμό που αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό που σε 20 χρόνια θα ισοφαρίσει τον σλαβικό». Ο κ. Ράτκοβιτς, συνεχίζει το τηλεγράφημα, επεσήμανε ότι ο κ. Τάντιτς συνομιλούσε τόσο με την Ελλάδα όσο και με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας με την ελπίδα να απεμπλακεί «ο δρόμος των Σκοπίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ».
Σε άλλο, εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη σερβική πρωτεύουσα, με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2010, αναλύεται η πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει το Βελιγράδι μετά από την αναμενόμενη (τότε) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το αν η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ήταν ή όχι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο. Στο συγκεκρμένο τηλεγράφημα λοιπόν αναφέρεται ότι υπάρχει ουσιαστικά διαφορετική γραμμή ανάμεσα στον πιο μετριοπαθή πρόεδρο Τάντιτς, ο οποίος εμφανίζεται να πιστεύει στην ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα του τον δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, και στον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας επιθυμεί μία πιο σκληρή στάση.
Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική πρεσβεία εκτιμά ότι ο κ. Γέρεμιτς θα επεδίωκε, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, να αποτρέψει περαιτέρω αναγνωρίσεις του Κοσσυφοπεδίου και να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Ρωσία, μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων αλλά και από εκείνα τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.
Το τρίτο τηλεγράφημα που αφορά την Ελλάδα προέρχεται από τη Στοκχόλμη και έχει ημερομηνία 9 Ιουλίου 2009. Είναι εμπιστευτικό και αναφέρεται σε συνάντηση, εφ’ όλης της ύλης, που είχε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον με τους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτεριικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ και κοινοτικούς αξιωματούχους. Στη συζήτηση έγινε αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ των οποίων και για τα Σκόπια.
Ο κ. Γκόρντον τόνισε επί του θέματος αυτού ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αφήνουν το πρόσταγμα της διαδικασίαςγια την επίλυση του θέματος της ονομασίας στον Μάθιου Νίμιτς και σημείωσε ότι μίλησε επ’ αυτού στην ελληνική πλευρά ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ. Ο κ. Γκόρντον πρόσθεσε ότι αν και τα Σκόπια πρέπει να υποχωρήσουν σε ζητήματα όπως η ονομασία του αεροδρομίου, έχουν δίκιο σε άλλα ζητήματα όπως αυτό της γλώσσας και της υπηκοότητας. επομένως, θα χρειαστούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ