ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα εμβόλιο που χαρίζει εφ΄ όρου ζωής προστασία ενάντια σε όλα τα στελέχη γρίπης μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμο μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Σύμφωνα με τους παρασκευαστές του από την εταιρεία SΕΕΚ, με έδρα στο Λονδίνο, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα καλύπτει τον οργανισμό τόσο ενάντια στα πιο «αθώα» στελέχη εποχικής γρίπης όσο και ενάντια στα επικίνδυνα πανδημικά στελέχη, όπως εκείνα της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων. Τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών του εμβολίου που ονομάζεται FLU-v σε ανθρώπους ήταν άκρως ενθαρρυντικά και μαρτυρούν, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της SΕΕΚ, ότι το πειραματικό εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό από αυτά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά προστατεύοντας από πολύ περισσότερα στελέχη γρίπης. Παράλληλα εκτιμάται ότι το νέο εμβόλιο θα είναι και πιο φθηνό από τα υπάρχοντα μετά την κυκλοφορία του. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται ότι μόνο ένα τσίμπημα θα είναι αρκετό για να προστατεύει για πάντα τον οργανισμό από τη γρίπη καταργώντας την ανάγκη ετήσιου εμβολιασμού.

Ποιο είναι όμως το πλεονέκτημα του νέου εμβολίου; Τα συμβατικά εμβόλια για τη γρίπη χρειάζεται να ανανεώνονται κάθε χρόνο προκειμένου να καλύπτουν τον οργανισμό ενάντια στις μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην επιφάνεια του ιού της γρίπης. Το FLU-v βασίζεται σε άλλες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ιού και είναι κοινές σε όλα τα στελέχη του- είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες δεν έχουν εμφανίσει μετάλλαξη εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, όπως ανέφεραν χθες οι ερευνητές που ανέπτυξαν το εμβόλιο στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Γρίπη στο Αμστερνταμ.

Παράλληλα, αντί να προκαλείται παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό μέσω του εμβολίου ώστε να νικηθεί ο ιός, το FLU-v βασίζεται σε μια άλλη λογική: εκμεταλλεύεται τα «φονικά ένστικτα» ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα. Το πειραματικό εμβόλιο ωθεί τον οργανισμό να παράγει τέτοια κύτταρα που «εξουδετερώνουν» τον ιό της γρίπης.

Και άλλες εταιρείες έχουν μπει στην κούρσα της ανάπτυξης εμβολίου που θα καλύπτει τον οργανισμό από όλα τα στελέχη γρίπης. Οι υπεύθυνοι της SΕΕΚ υποστηρίζουν όμως ότι η δική τους φόρμουλα υπερέχει των άλλων καθώς φαίνεται να είναι αποτελεσματική ενάντια σε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών. Υπήρξαν όμως και επιφυλάξεις στο άκουσμα της νέας είδησης. Ο σημαντικότερος ειδικός σε θέματα γρίπης στη Βρετανία καθηγητής Τζον Οξφορντ σημείωσε ότι εμβόλια αυτού του τύπου είναι πιθανόν να κάνουν τα συμπτώματα της νόσου πιο ήπια, όχι όμως και να εξαφανίσουν τη νόσο. Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η άποψη του καθηγητή Ιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Ιαν Τζόουνς. «Ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα εμβόλια τα οποία βασίζονται στα Τ-κύτταρα είναι ότι επιτρέπουν στη λοίμωξη να εμφανιστεί και στη συνέχεια την εξαφανίζουν ταχέως. Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν με αυτή την τακτική μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων».

ΑΡ/ ΗΕCΤΟR ΡUSΤΙΝΑ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ