Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσήλθε με καθυστέρηση 15 λεπτών στη Βουλή των Ελλήνων, πλην όμως η καθυστέρηση αυτή δεν οφειλόταν στην συγκέντρωση κυρίως του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή, αφού όπως είπε, «εάν ήμουν Ελληνας και εγώ πιθανότητα θα διαδήλωνα στους δρόμους». Προσηνής, χαμογελαστός, με ανοιχτόχρωμο γκρίζο κοστούμι, ιππότης με τις γυναίκες βουλετές (τις περισσότερες από τις οποίεςχαιρέτησε δια χειραψίας) είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, προτού ανέβει στον πρώτο όροφο στην αίθουσα της Γερουσίας, για να απευθυνθεί στην συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής Οικονομικών. Χαιρέτησε επίσης δια χειραψίας την Πρόεδρο κυρία Βάσω Παπανδρέου και κάθησε στο έδρανο του προεδρείου, εκεί ακριβώς που συνήθως κάθονται οι… μάρτυρες όταν στην αίθουσα Γερουσίας συνεδριάζουν οι… εξεταστικές επιτροπές. Μπροστά του είχε μόνον ένα μπουκαλάκι νερό και τίποτα άλλο. Ούτε καφέ, ούτε τσάϊ που είχαν οι περισσότεροι βουλευτές που θα παρακολουθούσαν την ομιλία του.

Δίπλα του κάθησε ο κ. Τάκης Ρουμελιώτης εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ. Στα πρώτα καθίσματα, κρατώντας τους χαρτοφύλακές τους, οι εκπρόσωποι της τρόίκας με επικεφαλής τον κ. Πόουλ Τόμσεν. Τοποθέτησαν τα ακουστικά τους στα αυτιά για να ακούσουν την διερμηνέα, η οποία για την περίπτωση του κ. Στρος Καν επελέγη η πρώην σύζυγος του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, η κυρία Εύα Ζησιμίδου, κυπριακής καταγωγής.

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου έσπευσε αμέσως να του εξηγήσει ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών ήταν παρόντα τρία από τα πέντε κόμματα της Βουλής (αφού τα άλλα δύο, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ απήχαν). Δεν είπε όμως τίποτα ότι εκτός από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής ήρθαν να παρακολουθήσουν τον κ. Καν και άλλοι βουλευτές από άλλες επιτροπές, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής (διαγραφείσα από την ΚΟ του ΠαΣοΚ) κυρία Σοφία Σακκοράφα. Ουδείς αρχηγός κόμματος ήταν παρών, ούτε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, την απουσία της οποίας πολλοί βουλευτές της ΝΔ σχολίασαν. Η κυρία Μπακογιάννη, ωστόσο, βρίσκεται στην Τουρκία και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Καν.

Γεγονός ήταν ότι η ομιλία του ισχυρού άνδρα τουΔΝΤ, γοήτευσε πολλούς βουλευτές του ΠαΣοΚ, όχι όμως και της ΝΔ. Χωρίς να ωραιοποιήσει τίποτα από την πολιτική που ακολουθεί το ΔΝΤ είτε στις «χαμηλού εισοδήματος» χώρες (όπως ονόμαζε τις υποανάπτυκτες οικονομικά χώρες), είτε στις «αναδυόμενες οικονομικά χώρες» (ανάμεσά τους, όπως έσπευσε να εξηγήσει και η Ελλάδα και η Ιρλανδία), ο κ. Καν ήταν ρεαλιστής, όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Γ. Φλωρίδης, ενώ άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως οι κκ. Δ. Λυντζέρης, Δ. Καρύδης, Κ. Γείτονας οι κυρίες Κατερίνα Μπατζελή, Μαρία Σκραφνάκη, Μαρία Θεοχάρους, έδειχναν την ικανοποίησή τους, επειδή, όπως έλεγαν ο κ. Καν, «έβαλε τη ΝΔ στη θέση της και της επέρριψε ευθύνες». Και όταν βεβαίως σε κάποια στιγμή ο κ. Καν είπε ότι γνωρίζει ότι η ΝΔ δεν ψήφισε το μνημόνιο, ενώ η «χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής» πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, το σχολίασαν μεταξύ τους. Οχι όμως και της ΝΔ, που ορισμένοι βουλευτές, στην ώρα της ομιλίας διάβαζαν (ο ένας, ένα κοινοβουλευτικό περιοδικό), ή όπως συνέβη με δυο τρεις άλλους που ήταν απασχολημένοι με τα μηνύματα στο iphone τους. Σε κάποια στιγμή έβγαλε το κινητό της από την τσάντα της, αλλά γρήγορα το τοποθέτησε και πάλι μέσα σε αυτήν και η βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην συνεργάτης του ΔΝΤ για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής κυρία Ελενα Παναρίτη, η οποία φρόντισε και κάθησε στην πρώτη σειρά των εδράνων, ακριβώς απέναντι από τον κ. Καν.

Ισως να περνούσε απαρατήρητο, αλλά ορισμένοι βουλευτές πλησίασαν τον κ. Καν και είχαν σύντομη συνομιλία μαζί του, ενώ δυο_ τρεις οι πιο τολμηροί τον ρώτησαν και για τις προθέσεις του για την προεδρία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τα σχέδιά του για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012. Κάποια στιγμή, σ΄ένα πηγαδάκι που σχηματίσθηκε ακούστηκε: «η κυρία ανακοίνωσε πρώτη την υποψηφιότητά της, αλλά μάλλον θα τερματίσει στις εκλογές δεύτερη», αλλά δεν διευκρινίσθηκε ποιός το είπε και εάν όντως αυτός που το είπε εννοούσε την κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι ήρθε πολλές φορές στην Ελλάδα και ότι θα ξανάρθει στο μέλλον και άλλες φορές και επέμεινε στην επισήμανση της κυρίας Βάσω Παπανδρέου, ότι «οι νέοι φεύγουν από την Ελλάδα ψάχνοντας στο εξωτερικό για δουλειά» λέγοντας: «Πρέπει να δώσετε σημαντικά κίνητρα στους νέους που έφυγαν ώστε να γυρίσουν πίσω, να επιστρέψουν, δηλαδή σύντομα στην πατρίδα τους και τα κίνητρα αυτά είναι η ανάπτυξη». Εξήγησε μάλιστα ότι οι νέοι που θα επιστρέψουν θα είναι όφελος για τη χώρα τους, αφού από την εμπειρία που απέκτησαν στις ξένες χώρες θα οφεληθεί πρωτίστως η Ελλάδα.

Ικανοποιημένος φάνηκε και ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε τις ερωτήσεις (διαρκείας 4 λεπτών) εκ μέρους του ΠαΣοΚ στον κ. Καν. Μόνον που δεν πήρε απάντηση όταν τον ρώτησε για τα ευρωομόλογα, αλλά όπως εξηγούσε αργότερα σε συναδέλφους του «με τον κ. Καν έχουμε κοινό σημείο. Και οι δύο προσέχουμε το ωραίο… φύλο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ