Με την αυτοπεποίθηση ανθρώπου που εκπροσωπεί χώρα αυτάρκη πλέον στην παραγωγή ουρανίου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Αθήνα αργά το μεσημέρι, ύστερα από την συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Δ. Δρούτσα και πριν από εκείνη με τον υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Τελείωσε η εποχή που ορισμένοι θεωρούσαν την επιστήμη και την τεχνολογία δικό τους προνόμιο»

, είπε ο Μανουσέχρ Μοτακί _ δήλωση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ύστερα από την ανακοίνωση της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα ότι παράγει πλέον συμπυκνωμένο ουράνιο, έχοντας παρακάμψει τις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα οι ΗΠΑ.

Η στάση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο από την Ελλάδα αφού συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, είναι ενδεικτική για την στάση που τηρεί το Ιράν στις συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη (ύστερα από ένα χρόνο παγώματος) για το πυρηνικό πρόγραμμά του με την συμμετοχή των πέντε «επίσημων» πυρηνικών δυνάμεων συν της Γερμανίας και της ΕΕ. Στην ερώτηση του «Βήματος» για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του Ιράν στη Γενεύη, ο κ. Μοτακί άφησε να εννοηθεί ότι εμμένει στην άρνηση να συμπεριληφθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα στην ατζέντα, όπως και στη θέση ότι πρέπει να συζητηθούν τα πυρηνικά του Ισραήλ. «Είναι απαραίτητη η διαλλακτικότητα της άλλης πλευράς στην διαμόρφωση της ατζέντας των διαπραγματεύσεων» είπε.

Ο κ.Μοτακί απηύθυνε πρόσκληση του προέδρου Αχμαντινετζάντ προς τον Κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Τεχεράνη την οποία ο έλληνας πρόεδρος αποδέχτηκε κατά την συνάντησή τους σήμερα το πρωί. Στη συνέντευξή του προς λίγους έλληνες δημοσιογράφους αναφέρθηκε εκτενώς στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να παίξει ρόλο στην μεταφορά ενέργειας από το Ιράν προς την Ευρώπη. Θα μπορούσε να συμμετάσχει στον σχεδιασμό του αγωγού Persian για την μεταφορά φυσικού αερίου», είπε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ