Η Γαλλία υπέγραψε σήμερα με την Ινδία δύο συμφωνίες – πλαίσια για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων τύπου EPR στο κρατίδιο Μαχαράστρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια τελετής στο Νέο Δελχί παρουσία του προέδρου της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Ινδίας κ. Μανμοχάν Σινγκ.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί χαιρέτισε τις συμφωνίες για «τους δύο EPR, στο πλαίσιο σχεδίου για την κατασκευή έξι συνολικά αντιδραστήρων, που εκφράζουν τη βούληση της Γαλλίας να προτείνει στην Ινδία έναν συνολικό συνεταιρισμό στον τομέα της πυρηνικές ενέργειας για ειρηνική χρήση».
Οι συμφωνίες υπεγράφησαν από την πρόεδρο της Areva κυρία Αν Λοβερζόν και από τον πρόεδρο της κρατικής εταιρείας της Ινδίας NPCIL (Nuclear Power Corporation of India Limited).
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε σήμερα από την Ινδία να προχωρήσει σε μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς της, κυρίως στον τομέα των ασφαλειών και του λιανικού εμπορίου, ώστε να αυξηθούν οι γαλλικές επενδύσεις της χώρα.
Για την περίοδο 2008-2012, των ύψος των επενδύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ινδία θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, υπενθύμισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια των εργασιών επιχειρηματικού συμποσίου στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην Ινδία.
«Αλλά το ύψος των επενδύσεων μπορεί να αυξηθεί ακόμη κατά πολύ. Στους τομείς των ασφαλειών και του λιανικού εμπορίου, εάν η Ινδία κατορθώσει να προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους », δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας, προστατεύονται στην Ινδία με περιοριστικά μέτρα ως προς τις ξένες επενδύσεις. Στον τομέα των ασφαλειών, το όριο των άμεσων ξένων επενδύσεων τοποθετείται στο 26% και το ινδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει σύντομα νομοσχέδιο που τροποποιεί αυτό το όριο στο 49%. Οι ξένοι επενδυτές στον τομέα των ασφαλειών περιμένουν να απευθυνθούν σε μία αγορά 1,1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει ασφαλιστική ούτε συνταξιοδοτική κάλυψη.
Στον τομέα του λιανικού εμπορίου εφαρμόζονται αυστηροί περιορισμοί, ενώ το ανώτατο όριο του 51% των ξένων επενδύσεων που ισχύει αφορά μόνο τις εταιρείες εμπορίας προϊόντων μίας και μοναδικής φίρμας, όπως είναι η Nokia ή η Reebok. Ο νόμος τούς επιτρέπει να κάνουν συμφωνίες «franchise» με ινδικές εταιρείες υπό τον όρο εξεύρεσης αξιόπιστων εταίρων.
Ο όμιλος Carrefour για παράδειγμα, έλαβε την άδεια να ανοίξει ένα κατάστημα χονδρικού εμπορίου, όχι όμως και σουπερμάρκετ σε μία αγορά όπου η μεσαία τάξη αριθμεί 300 εκατομμύρια κατοίκους.