Τι ήθελε το φτυάρι και την αξίνα που κρατούσε ανά χείρας λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του ο νεαρός ο οποίος είχε νοικιάσει το διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά; Γιατί είχε τοποθετηθεί θολό τζάμι στην αποθήκη της οδού Καισάρειας στη Νέα Σμύρνη; Αυτές αποτελούν ορισμένες από τις απορίες των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων και των διαχειριστών των πολυκατοικιών στις οποίες λειτουργούσαν κατά τις διωκτικές αρχές γιάφκες, όπως προκύπτει από το υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος των έξι κατηγορουμένων για τρομοκρατική δράση.
Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τις καταθέσεις, αντιμετώπιζαν τις περισσότερες φορές με χαμόγελο τις ερωτήσεις των γειτόνων τους. Ωστόσο δεν έδιναν ποτέ εξηγήσεις. Κάποιες φορές μάλιστα δεν άνοιγαν ούτε την πόρτα στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, αν και ήταν εμφανές ότι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι και είχαν πάντα έτοιμο ένα ψέμα για να «σερβίρουν» προκειμένου να κρύψουν την αληθινή τους ταυτότητα. Πότε ήταν μουσικοί που ήθελαν έναν χώρο για να «στεγάσουν» μουσικά όργανα και παρτιτούρες και πότε «αιώνιοι» φοιτητές που χρωστούσαν μαθήματα σε κάποιο ΑΕΙ.
Στη Νέα Σμύρνη
Ειδικότερα, ο έμπορος Ν.Π., διαχειριστής επί μια 20ετία της πολυκατοικίας επί της οδού Καισάρειας 22, στη Νέα Σμύρνη, όπου οι έξι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν νοικιάσει σε αυτήν μια αποθήκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Σχετικά με την εν λόγω αποθήκη δεν γνώριζα ότι η ιδιοκτήτριά της την είχε ενοικιάσει σε κάποιον και θεωρούσα ότι είναι άδεια, καθώς δεν παρουσίαζε κάποια δραστηριότητα. Δεν είδα ποτέ κανένα άτομο ξένο για την πολυκατοικία να εισέρχεται ή να εξέρχεται από την αποθήκη και δεν παρατήρησα γενικά κάτι το ύποπτο σχετικά με αυτήν. Κατεβαίνω στο υπόγειο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω του ότι υπάρχει και το κλιμακοστάσιο και το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι στην πόρτα της συγκεκριμένης αποθήκης τοποθετήθηκε πρόσφατα θολό τζάμι, το οποίο εμπόδιζε την ορατότητα στο εσωτερικό της. Γενικά ούτε στην περιοχή έχω παρατηρήσει κάτι το ύποπτο και δεν εισέρχεται πολύ άγνωστος κόσμος στην πολυκατοικία».
Η Φ.Ρ., ιδιοκτήτρια της αποθήκης στη Νέα Σμύρνη, κατέθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2010 «ήρθε στο διαμέρισμά μου ένας νεαρός άνδρας ηλικίας περίπου 25 ετών, ύψους περίπου 1,90 μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, καλοντυμένος, καλοξυρισμένος με κοντά μαλλιά, χρώματος καστανού, με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ο οποίος μου συστήθηκε ως Ανέστης». Ο νεαρός που νοίκιασε την αποθήκη είπε στην ιδιοκτήτρια ότι είναι μουσικός «και ότι θέλει την αποθήκη για να βάλει εξοπλισμό της μουσικής».
?
Στον Πειραιά
Ο συνταξιούχος Σ.Μ. είναι την τελευταία διετία ιδιοκτήτης διαμερίσματος του δευτέρου ορόφου της πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά και το οποίο, κατά τις διωκτικές αρχές, χρησιμοποιείτο ως «γιάφκα» από τους έξι συλληφθέντες. Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου έβαλε αγγελία για να νοικιάσει το διαμέρισμα. Στις αρχές Νοεμβρίου επικοινώνησε ένας άνδρας με την κόρη τού Σ.Μ. και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του. «Δώσαμε ραντεβού στο διαμέρισμα στις 4.10.2010 και περίπου στις 12 το μεσημέρι ώστε να το δει» ανέφερε στους αστυνομικούς ο Σ.Μ. συμπληρώνοντας: «Μετά από περίπου δύο ώρες καθυστέρησης εμφανίστηκε ένας νεαρός άνδρας, περίπου 1,80 μ. ύψος, κανονικός στη σωματική διάπλαση με κοντά μαύρα μαλλιά. Μας συστήθηκε ως Ανέστης Αβραμίδης, είπε ότι μέχρι τότε έμενε στη Νέα Σμύρνη, καταγόταν από την Ορεστιάδα και πως θα το νοίκιαζε για έξι μήνες λόγω του ότι χρωστούσε κάποια μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Υπογράψαμε το συμφωνητικό για έξι μήνες, μου επέδειξε ταυτότητα με τα στοιχεία που μας είχε συστηθεί, του παραδώσαμε τα κλειδιά και μας έδωσε το αντίτιμο των χιλίων διακοσίων ευρώ που αντιστοιχούσε σε τρεις μήνες. Ως τηλέφωνο επικοινωνίας μας έδωσε το 00357…». Ο Σ.Μ. έπειτα από δύο ημέρες επισκέφθηκε το διαμέρισμα ωστόσο όπως αναφέρει: «…αν και διαπίστωσα ότι ήταν μέσα αυτός δεν μου άνοιξε» και λίγες ημέρες μετά έμαθε από τη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας ότι «έμενε στο διαμέρισμα και δεύτερο νεαρό άτομο το οποίο εμείς δεν γνωρίζαμε».
Η Β.Κ., η οποία είναι ιδιοκτήτρια διαμερίσματος που βρίσκεται στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά και τα τελευταία επτά έτη εκτελεί και χρέη διαχειρίστριας, αναφέρεται σε έναν εκ των κατηγορουμένων, λέγοντας: «Πριν από περίπου είκοσι πέντε μέρες μου κτύπησε την πόρτα ένας νεαρός ο οποίος συστήθηκε ως ο ενοικιαστής διαμερίσματος του δευτέρου ορόφου της πολυκατοικίας για να με γνωρίσει, ώστε να μου πληρώνει τα κοινόχρηστα και “ό,τι θα χρειαστεί στο μέλλον”. Ηταν ένα ψηλό όμορφο παιδί, περίπου είκοσι δύο με είκοσι πέντε ετών, είχε κοντό μαύρο μαλλί, το πρόσωπό του ήταν ασπριδερό και μακρόστενο. Το σώμα του ήταν λεπτό. Μου είπε ότι ήταν φοιτητής, ότι χρωστούσε μαθήματα και ότι σε έξι μήνες θα έφευγε. Αργότερα μου είπε ότι ήταν από τη Νάξο. Μετά από λίγες μέρες διαπίστωσα ότι μαζί του έμενε και ένα άλλο νεαρό άτομο το οποίο ήταν περίπου 1,90, είχε ξανθό σγουρό μαλλί και μουστάκι». Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η Β.Κ. διηγείται ένα περιστατικό που συνέβη στις 4.12.2010 γύρω στις 11.30 το πρωί: «…. Είδα αυτόν που μου είχε εμφανιστεί σαν ενοικιαστής να κρατάει στα χέρια του ένα καινούργιο φτυάρι και μια καινούργια μεταλλική αξίνα και τα δύο χωρίς να φέρουν κοντάρι και μου έκανε εντύπωση. Σε ερώτησή μου τι τα θέλει, αυτός γέλαγε χωρίς να μου απαντήσει. Δεν είχα παρατηρήσει τίποτα άλλο το οποίο να μου προξενήσει εντύπωση ή να μου φανεί ύποπτο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ