Θυμάστε τον παγκόσμιο πανικό για τη νέα γρίπη, τον φονικό ιό Η1Ν1; Βρετανοί επιστήμονες λένε τώρα ότι αυτό το στέλεχος έσωσε ζωές.
Από τότε που ο H1N1 προκάλεσε τους πρώτους θανάτους, στο Μεξικό, και άρχισε να μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό. Κράτη ξόδεψαν δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν, με εμβόλια και φάρμακα όπως το Tamiflu, μια πανδημία που δεν πήρε ποτέ τις διαστάσεις που αναμένονταν.
Μόνο στη Βρετανία, η κυβέρνηση είχε παραγγείλει 132 εκατ. δόσεις του εμβολίου, δύο για κάθε άτομο στη χώρα. Η Ελλάδα παρήγγειλε 8 εκατ. εμβόλια (με μέσο κόστος 7 ευρώ για το καθένα) και ακύρωσε παραγγελία για άλλα 8 εκατομμύρια.
Τώρα, βρετανοί ειδικοί λένε ότι η πανδημία της νέας γρίπης έσωσε ζωές – επειδή το στέλεχος Η1Ν1 υπερίσχυσε του ιού της εποχικής γρίπης, που χτυπάει τους ηλικιωμένους. Τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι, στη Βρετανία, υπήρξε ραγδαία πτώση στους θανάτους, τον περασμένο χειμώνα, που ήταν ο πιο ψυχρός των τελευταίων 30 ετών.
Η θνησιμότητα ήταν κατά 30% χαμηλότερη τον χειμώνα του 2009-10 από τον χειμώνα του 2008-09 που ήταν πολύ πιο ήπιος.
Η πανδημία της λεγόμενης «νέας γρίπης» ή γρίπης των χοίρων – χτύπησε κυρίως ανθρώπους κάτω των 50 ετών, των οποίων η σχετικώς νεαρή ηλικία τους καθιστούσε λιγότερο ευάλωτους. Τα ποσοστά της θνησιμότητας ήταν επομένως χαμηλότερα.
Οι πιο ηλικιωμένοι, όσοι ήταν άνω των 50, είχαν ανοσία στη γρίπη των χοίρων από την έκθεσή τους σε παρόμοια στελέχη του H1N1 δεκαετίες νωρίτερα.
Στη Βρετανία, η πανδημία της νέας γρίπης προκάλεσε 474 θανάτους μέχρι τον περασμένο Απρίλιο. Τα θύματα ήταν κυρίως νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, έγκυοι και παιδιά. Από την κοινή εποχική γρίπη, το ίδιο διάστημα, πέθαναν 2.000-4.000 κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι.
Σε μια μεγάλη επιδημία κοινής γρίπης, σαν αυτή που συνέβη το 1999-2000 στη Βρετανία, η ασθένεια προκάλεσε περισσότερους από 20.000 θανάτους.
Οι ειδικοί λένε ότι οι συνολικοί θάνατοι από τη γρίπη πέρυσι ήταν ανάμεσα στους λιγότερους που έχουν καταγραφεί – χάρη στην πανδημία του στελέχους Η1Ν1 που υπερίσχυσε του στελέχους H3N2 της εποχικής γρίπης, το οποίο ήταν πολύ πιο φονικό για τους ηλικιωμένους.
Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της πανδημίας της νέας γρίπης τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ο H1N1 προκάλεσε περίπου 18.500 θανάτους σε όλο τον κόσμο, από τον Απρίλιο του 2009.
Σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο χειρισμός της πανδημίας της νέας γρίπης από τον ΠΟΥ, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας και τις εθνικές κυβερνήσεις οδήγησε σε «σπατάλη μεγάλων ποσών δημόσιου χρήματος και σε αδικαιολόγητο πανικό».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ