«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νησί, κυρίως στο ευαίσθητο αυτό κομβικό σημείο των συνομιλιών», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, για την οποία προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της.

Ο γγ του Οργανισμού τονίζει, επίσης, ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «ευρύτερη αξιολόγηση» της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με τη σκέψη να εισηγηθεί τρόπους για «περαιτέρω προσαρμογή με τις συνεχιζόμενες εξελίξεις».

Ο γενικός γραμματέας, αναφέρεται σε όλες τις πτυχές που έχουν σχέση με την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το ζήτημα των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και τις συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων, υποστηρίζει ότι «τέτοιες επαφές αναπτύσσουν μία αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της απομόνωσης, που εκφράστηκαν από τους Τουρκοκύπριους».

Η παρούσα έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις, από τις 21 Μαΐου 2010 έως 20 Νοεμβρίου 2010 και επαναλαμβάνει προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως το πιο πρόσφατο ψήφισμα 1930 (2010).

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «ήρεμη την κατάσταση» στη νεκρή ζώνη, το τελευταίο εξάμηνο, με τις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις να συνεργάζονται. Επίσης, εκτιμά ότι ήταν μειωμένος ο αριθμός των περιστατικών, ζητώντας την αποφυγή και των ασκήσεων κοντά στις γραμμές αντιπαράθεσης, γιατί προκαλούν «αχρείαστη ένταση».

Ο γγ αναφέρει ότι για τη διατήρηση της σταθερότητας στη νεκρή ζώνη, οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν πολύ καλά σ’ αυτήν την προσπάθεια και ότι η κατάσταση παρέμεινε σταθερή. Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών παραβιάσεων, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς και έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζει.

Όσον αφορά τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκφράζει την ελπίδα του ότι «οι συνομιλίες για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα τύχουν της υποστήριξης και συνεργασίας και των δύο αντιπαρατιθεμένων δυνάμεων και θα παράσχουν απτά αποτελέσματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα παρέχει το καλύτερο δυνατό σκηνικό για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

Ο Γ.Γ. ζητά και πάλι την επαναφορά του στρατιωτικού «στάτους κβο» στα Στροβίλια, που παραβιάζεται από τις τουρκικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι υπεύθυνη. Τονίζει τη «στενή συνεργασία» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το γραφείο του

Ειδικού Συμβούλου του, καθώς και άλλα προγράμματα του διεθνούς οργανισμού, «τα οποία έχουν εμπλακεί δραστήρια στην προώθηση μιας ατμόσφαιρας υποβοηθητικής στις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός θα συνεχίσει κατά τρόπο ευέλικτο και θα καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών για τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, κάνει αναφορά και στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην «αύξηση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών, όχι μόνο ως αντανάκλαση της αυξανόμενης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά κι ως σημαντική συμβολή στην κατεύθυνση να παραχθούν απτά αποτελέσματα για μία κοινή ασφάλεια για όλους τους Κύπριους».

Ο Μπαν Κι Μουν χαιρετίζει το άνοιγμα στο Λιμνίτη, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική εξέλιξη», καθώς και τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα μελετήσει τη διάνοιξη κι άλλων σημείων διέλευσης «ως ένδειξη πολιτικής βούλησης να έλθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά».

Τέλος, τονίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για διατήρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, υπό αναθεώρηση, θα τηρεί συνεχώς ενήμερο το Σ.Α. για την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Από σήμερα αναμένεται ξεκινήσουν διαβουλεύσεις, στην έδρα του ΟΗΕ, για την έγκριση ψηφίσματος, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός, με το οποίο θα χαιρετίζονται και οι δυο εκθέσεις του γγ του ΟΗΕ, για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό και για την Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί.