Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, οι Βραζιλιάνοι για να αναδείξουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μία γυναίκα πρόεδρο, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία ελπίζουν ότι θα συνεχίσει την πολιτική του απερχόμενου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Οι αμφιβολίες που ήγειρε η αντιπολίτευση για το κατά πόσο ενέχεται σε σκάνδαλα, οι αντιρρήσεις των πεντηκοστιανών όσον αφορά τις θέσεις της για το ζήτημα της άμβλωσης σε μια χώρα όπου η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και το αναπάντεχο ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψήφια των Πρασίνων,Μαρίνας Σίλβα, στοίχισαν στη Ντίλμα Ρουσέφ και απέτρεψαν τη νίκη της από τον πρώτο γύρο πριν ένα μήνα, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις κατεδείκνυαν ότι σήμερα η υποψήφια του PT θα επικρατήσει του αντιπάλου της Ζοζέ Σέρα.

Για να κερδίσει ο Σέρα, «αν οι δημοσκοπήσεις δε λαθεύουν, χρειάζεται ένα θαύμα», σύμφωνα με τον Ραφαέλ Κορτές, αναλυτή της εταιρίας συμβούλων Tendencias.

Η ψηφοφορία στη λατινοαμερικάνικη χώρα άρχισε στις 12:00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώνεται στις 23:00. Τα αποτελέσματα αναμένονται μερικές ώρες αργότερα, καθώς σημαντικό μέρος της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης γίνεται ηλεκτρονικά.

Η Βραζιλία έχει αποσείσει την φήμη της αποσαθρωμένης οικονομικά χώρας οριστικά κι έχει μετατραπεί σε μια από τις μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι που αποδίδεται στην πολιτική του Λούλα. Ο πρώην συνδικαλιστής έριξε όλο του το βάρος στην εκστρατεία της Ρουσέφ, κάτι που τη βοήθησε να αποκτήσει το προβάδισμα παρότι ήταν ουσιαστικά άγνωστη.

Η 62χρονη Ρουσέφ πάντως αναμένεται να διατηρήσει τη «συνταγή» του Λούλα, χωρίς να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά φροντίζοντας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, την μείωση της γραφειοκρατίας και την επέκταση του ρόλου του δημοσίου σε μερικούς στρατηγικούς τομείς.