Αυτόγραφα, συνεντεύξεις, φωτογραφίσεις, κάμερες, κοσμοσυρροή, «βασιλική» φιλοξενία. Ποιος θα φανταζόταν πως εν έτει 2010 οι τούρκοι τηλεστάρ θα γίνονταν δεκτοί στην Ελλάδα ως τηλεοπτικοί μεσσίες; Ή ότι σειρές, όπως το «Κισμέτ» και οι «Χίλιες και μία νύχτες», θα μαγνήτιζαν από οθόνης περισσότερο από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές σε καθημερινή βάση; Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν αφορά αποκλειστικά το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο αλλά και το αντίστοιχο πολλών χωρών στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, «κάτι… ελκυστικό υπάρχει στο τηλεβασίλειο της Τουρκίας».

Μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1970 θυμίζει τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων που συνέρρεαν στα σινεμά για να παρακολουθήσουν τουρκικές ταινίες με πρωταγωνίστρια τη σταρ Χούλια Κότσιγκιτ ! Μια δεκαετία πριν, οι χρυσές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου γυρίζονταν σε δύο βερσιόν, μια τουρκική και μια ελληνική, και την Αλίκη Βουγιουκλάκη να τραγουδά στα τουρκικά «Καροτσέρη, καροτσέρη…».

Στα χρόνια που ακολούθησαν τίποτα δεν προμήνυε το τηλετσουνάμι που θα ερχόταν…

Ενας τηλε-έρωτας γεννιέται…

Το 2005 το ζευγάρι του Ελληνα Νίκου και της Ναζλί Μπακλαβατζίογλου σπάζει ρεκόρ τηλεθέασης (1,2 εκατομμύρια τηλεθεατές) ακόμη και εν μέσω θέρους και η σειρά που πρωταγωνιστούν «Τα σύνορα της αγάπης» (Μega) γίνεται πρωτοσέλιδο με τους πρωταγωνιστές να μονοπωλούν, για πολλούς μήνες, εξώφυλλα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Η υστερία του τηλεοπτικού κοινού θα φτάσει σε σημείο να γίνεται λόγος και για σύσφιγξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω της σειράς, με τους ηθοποιούς να επισκέπτονται τη χώρα μας σε συνθήκες πανηγυρικές και με εκδηλώσεις πνιγμένες στην υπερβολή.

Το παραμύθι θα ξεφουσκώσει για μια πενταετία. Ωσπου να κάνει την έκπληξη το ΤV Μακεδονία με την προβολή της σειράς «Χίλιες και μία νύχτες». Η τηλεθέαση της τουρκικής σαπουνόπερας θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτή που σημειώνει κατά μέσο όρο το κανάλι και η Σεχραζάτ και ο Ονούρ γίνονται θέμα συζήτησης.

Η επιτυχία της «γεννά» ιδέες στο κανάλι του ΑΝΤ1, το οποίο διστακτικά την εντάσσει στο θερινό πρόγραμμά του με θεαματικά αποτελέσματα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές δεν αποχωρίζονται τον καναπέ τους παρά τη θερινή ραστώνη και δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές της σειράς. Τα εξώφυλλα με το ζευγάρι κοσμούν όλα τα τηλεπεριοδικά και όχι μόνο την ώρα που και πάλι οι υπερβολικές αντιδράσεις του κοινού, εκστασιασμένου από το τουρκικό παραμύθι, καταλήγουν ως και να συγχέουν τη διπλωματία με τη μυθοπλασία!

Τον Σεπτέμβριο το κανάλι του Αμαρουσίου εντάσσει μια ακόμη τουρκική σειρά στο πρόγραμμά του, το «Κισμέτ», με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό Μπουράκ Χακί στον ρόλο του Κενάν. Με σενάριο που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού καθώς ο πρωταγωνιστής περιορίζεται στην επίδειξη της δεξιοτεχνίας του στο βιολί και στην ικανότητά του να αφήνει έγκυο κάθε γυναίκα την οποία ερωτεύεται – με συχνότητα διμήνου!- η σειρά σπάζει τα μηχανάκια τηλεθέασης. Στο πλάι τού πρώην μοντέλου και νυν τηλεστάρ η Λάμια, μια πανέμορφη πλην πολλάκις κακοποιημένη και δαρμένη, στο πλαίσιο της σειράς, νεαρή Τουρκάλα η οποία στο διάβα της προκαλεί ερωτικές αναταράξεις με ιδιαίτερη ευκολία. Με τις δύο σειρές να μη θυμίζουν σε τίποτα τον συντηρητισμό της τουρκικής κοινωνίας καθώς οι παράνομες σχέσεις, ο χρηματισμός, τα εγκλήματα, οι αμβλώσεις και η απιστία πρωταγωνιστούν για ψύλλου πήδημα, ουσιαστικά αποδεικνύεται πως οι τούρκοι παραγωγοί οσφράνθηκαν καλά το κοινό και δημιούργησαν σειρές οι οποίες άνετα μπορούν να σταθούν τόσο σε κοινωνίες πιο προοδευτικές, όπως οι ευρωπαϊκές, όσο και σε αυτές της Μέσης Ανατολής όπου οι ισορροπίες που αφορούν ήθη και ελευθερίες είναι πιο εύθραυστες.

Να τοι, να τοι…
οι πρωταγωνιστές!

Και εκεί όπου οι θαυμαστές στριμώχνονται και οι παπαράτσι ξεροσταλιάζουν για ένα ενσταντανέ της Τζένιφερ Ανιστον, του Τζορτζ Κλούνεϊ και άλλων σταρ που οδήγησαν τηλεοπτικές σειρές στην κορυφή του πίνακα τηλεθέασης, στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα συνέβη το παράδοξο. Θαυμάστριες όλων των ηλικιών, με έμφαση στις άνω των 60, ταξίδεψαν ακόμη και έξι ώρες με το ΚΤΕΛ, άφησαν δουλειές και σπίτια για να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους από τη γείτονα. Ο Μπουράκ Χακί περιπλανήθηκε στην Αθήνα ωσάν ο Κλούνεϊ της Τουρκίας με τις θαυμάστριες να παραληρούν. Αλλά ο μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε με την επίσκεψη των πρωταγωνιστών της σειράς «Χίλιες και μία νύχτες» Χαλίτ Εργκέντζ και Μπεργκουζάρ Κορέλ, κάτι που ξάφνιασε και τους ίδιους.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Στην αίθουσα του Ζαππείου,όπου συνήθως πραγματοποιούνται σημαντικές και πολιτικού περιεχομένου συνεντεύξεις Τύπου, οι τηλεστάρ Χαλίτ Εργκέντζ και Μπεργκουζάρ Κορέλ εκλήθησαν την περασμένη εβδομάδα να απαντήσουν στα δημοσιογραφικά ερωτήματα και να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής τηλεσυνεργασίας,τώρα που γυρίζει ο τροχός.Ηδη το κανάλι του Αμαρουσίου το μελετά σοβαρά,την ώρα που έχει ήδη αποφασίσει να προβάλει την επόμενη τουρκική σειρά «Gumus» η οποία προβάλλεται ήδη από το ΤVΜακεδονία. Παράλληλα έχει αγοράσει μια ακόμη σειρά την οποία προγραμματίζει για την επόμενη σεζόν.Το μόνο που μένει είναι να ανοίξει η όρεξη και των άλλων καναλιών σε μια περίοδο όπου ελλείψει χρημάτων κάθε φτηνό και αποδοτικό προϊόν αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ελκυστικό.Αλί και τρισαλί…