Το όνομα Πάουλ Ροντσχάιμερ δεν λέει προφανώς τίποτε στους περισσότερους Ελληνες. Και δικαίως άλλωστε. Ποιος ο λόγος να γνωρίζουν οι Ελληνες έναν 25χρονο γερμανό δημοσιογράφο, ακόμη και αν εργάζεται στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας; Μια σύντομη όμως αναδρομή στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στις αρχές της άνοιξης, όταν το ταμπλόιντ «Βild» πρότεινε στην κυβέρνηση να… πουλήσει κανένα νησάκι, ή ακόμη και την Ακρόπολη, για να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της αντί να ζητεί δανεικά από τη Γερμανία και την ΕΕ, θα έκανε πολλούς συμπατριώτες μας να θυμηθούν την εκστρατεία λάσπης που είχε εξαπολύσει η εφημερίδα με την ημερήσια κυκλοφορία των περίπου 3,5 εκατομμυρίων φύλλων στη Γερμανία.

Ο κ. Ροντσχάιμερ ήταν ο άνθρωπος που έγραψε εκείνη τη σειρά άρθρων. Και την εβδομάδα που μας πέρασε βρέθηκε (για έβδομη φορά!) στην Ελλάδα για ρεπορτάζ. Δεν έχει μάλιστα ξεχάσει ότι ο ελληνικός Τύπος άσκησε δριμεία κριτική στην «Βild» και στον ίδιο προσωπικά για όσα τότε έγραψε. «“Το Βήμα” έγραψε ένα σκληρό άρθρο και για εμάς. Είχε έρθει και άνθρωπός σας στα γραφεία μας στο Βερολίνο» μας είπε στη συνομιλία που είχαμε μαζί του το βροχερό απόγευμα της περασμένης Τετάρτης σε πεζόδρομο του Κολωνακίου. Απορρίπτει κατηγορηματικά την επισήμανση που κάνουν ορισμένοι ότι η «Βild» ήρθε στην Ελλάδα έχοντας εκ των προτέρων αποφασίσει πως θα επιτεθεί στη χώρα μας. «Ηρθαμε να κάνουμε ρεπορτάζ. Και γράψαμε αυτό που εμείς είδαμε και κρίναμε ότι έπρεπε να παρουσιάσουμε» .

Ο Πάουλ είναι 25 ετών. Αρχισε να γράφει σε τοπικές εφημερίδες της Βόρειας Γερμανίας ήδη από τα 15 του χρόνια. Σπούδασε στην Ακαδημία Δημοσιογραφίας του Βερολίνου και εργάστηκε σε διάφορα έντυπα και εφημερίδες προτού μεταπηδήσει το 2008 στην «Βild Ζeitung», το καμάρι του ομίλου μέσων ενημέρωσης «Αξελ Σπρίνγκερ». Ωσπου «έσκασε» η ελληνική κρίση κάλυπτε τις εξελίξεις στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SΡD), καθώς και κοινωνικά θέματα. Πώς βλέπει όμως τώρα τα πράγματα, περίπου εννέα μήνες μετά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας, ο με ύφος νεαρού δανδή γερμανός δημοσιογράφος; «Διακρίνω πολλές αλλαγές» λέει, αποπνέοντας μια ανεμελιά που σε κάποιους θα μπορούσε να φανεί ενοχλητική. «Πριν από όλα, οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικά για την κρίση, τη νιώθουν. Οταν είχα έρθει ξανά την άνοιξη, τον Απρίλιο, είχα πάει σε μαγαζιά με μπουζούκια στην Αθήνα. Ηταν γεμάτα νέους ανθρώπους που φαίνονταν να μην αντιλαμβάνονταν την κρίση. Πίστευαν ότι “κρίση είναι αλλά θα την ξεπεράσουμε”. Αυτό έχει αλλάξει» .

«Δεν είναι όμως μόνο αυτό» συμπληρώνει, μιλώντας αργά και μετρώντας τα λόγια του, ίσως και λόγω όσων έχουν προηγηθεί. «Υπάρχουν αρκετά κλειστά μαγαζιά. Πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές της εμπορίας αυτοκινήτων, έχουν δει τις πωλήσεις να πέφτουν τουλάχιστον κατά 50%. Και, γενικότερα, διακρίνω μεγάλη απαισιοδοξία. Ολοι προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση. Δεν τη βλέπουν ως μια ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Από την άλλη, η πλειονότητα δεν έχει και κουράγιο να αντισταθεί. Δεν γίνονται πλέον μεγάλες διαδηλώσεις. Οταν βρέθηκα στη χώρα σας τον Αύγουστο» , εξηγεί, «όλοι με τους οποίους μιλούσα μου έλεγαν:“Θα δεις ότι το φθινόπωρο ο κόσμος θα βγει στους δρόμους”. Ωστόσο δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Δείτε όμως τι γίνεται στη Γαλλία».

«Ολοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου»
Π αραμένει η ελληνική οικονομική κρίση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στη Γερμανία; ρωτήσαμε τον κ. Ροντσχάιμερ. «Οχι τόσο πολύ» απαντά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται. Πρόσφατα έγραψα ένα άρθρο σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό σας έλλειμμα από τη Εurostat. Στη διαδικτυακή έκδοση, αυτό το συγκεκριμένο άρθρο είχε πολλά “χτυπήματα”» παρατηρεί. Δεν πιστεύει πάντως ότι στις επόμενες τοπικές εκλογές που έχει μπροστά της κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ στη ΒάδηΒυρτεμβέργη στους πρώτους μήνες το 2011 το «ελληνικό πρόβλημα» θα είναι ψηλά στην ατζέντα.

Τι απασχολεί λοιπόν τους Γερμανούς; «Το κρίσιμο θέμα είναι αν θα μπορέσει η Ελλάδα να δώσει πίσω, μετά το 2013, τα χρήματα που πήρε με τον μηχανισμό βοήθειας» μας λέει ευθαρσώς. «Είναι νωρίς ακόμη βέβαια, αλλά απασχολεί πολλούς στην κυβέρνηση και στην Καγκελαρία». Και τι αναζητεί εκείνος εδώ; «Υπάρχει ένα ερώτημα στο οποίο δεν μου έχει δώσει κανένας απάντηση:Πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση στην οποία έχει μπει;».

Την ίδια στιγμή όμως παραδέχεται ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει καλή εικόνα στη Γερμανία. «Ολοι ξέρουν πως κάνει ό,τι μπορεί καθώς και ότι τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μνημόνιο. Μιλούσα πρόσφατα με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και μου έλεγε ότι είναι ενθουσιασμένος με τον Γιώργο Παπανδρέου». Ωστόσο δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με το δίλημμα που έθεσε στους πολίτες ο έλληνας πρωθυπουργός με τη διακαναλική συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα. «Δεν νομίζω ότι αυτή ήταν η σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης και ίσως στείλει λανθασμένα μηνύματα» παρατηρεί.