Δεν θα συναντήσει, τελικά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στο περιθώριο συνόδου κορυφής των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Το Πεκίνο κατηγόρησε το Τόκιο ότι έθεσε το θέμα διαμφισβητούμενων νήσων, δημιουργώντας κλίμα έντασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούνσήμερα το απόγευμα.Ωστόσο, λίγο αργότερα Κινέζος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ το διέψευσε.

«Οι πράξεις τους έβλαψαν το κλίμα (μεταξύ των δύο κρατών)» δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, Χου Τσένγκγιουε, αναφερόμενος στην απόφαση της Ιαπωνίας να θέσει το ζήτημα των νησιών Ντιάογιου.

«Είναι υπεύθυνοι για τα πάντα» δήλωσε, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που άφησε η Ιαπωνία να διαρρεύσουν για συνάντηση των δύο ηγετών ήταν λανθασμένες.

Μάλιστα, ο Ναότο Καν και ο Γουέν Τζιαμπάο απέφυγαν ακόμα και να κοιταχτούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης με τους άλλους ηγέτες.

Οι δύο χώρες διέρχονται τη χειρότερη διπλωματική κρίση των τελευταίων ετών μετά τη νηοψία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενός κινεζικού αλιευτικού από την ιαπωνική ακτοφυλακή κοντά σε νησίδες της ανατολικής Σινικής Θάλασσας, οι οποίες βρίσκονται υπό τη διοίκηση της Ιαπωνίας, αλλά τις διεκδικούν η Κίνα και η Ταϊβάν.