«Σημαντική νίκη» χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Ελλάδας και όλων των χωρών στην «απαράδεκτη» πρόταση περί αναστολής του δικαιώματος ψήφου μίας χώρας στα Συμβούλια Υπουργών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι σήμερα δόθηκε το γενικό πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σημείωσε πως η λειτουργία του θα εξειδικευθεί, με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσα από τη διαπραγμάτευση των κρατών – μελών της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας,σε γενικές γραμμές, τις ελληνικές προτάσεις για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί με τρόπο που να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης, για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των χωρών – μελών.

«Όταν η Ελλάδα βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα παρενέβαινε δυναμικά όταν οι αγορές κερδοσκοπούσαν εναντίον μίας χώρας. Είχαμε προτείνει ένα μηχανισμό που θα αναλάμβανε την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης και δανείων, όταν τα επιτόκια γίνονται αποαγορευτικά για τη δανειοδότηση μιας χώρας. Δώσαμε μάχη και δημιουργήθηκε ένας προσωρινός μηχανισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση της προεδρίας της ΕΕ που αφορούσε στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τα Συμβούλια Υπουργών για μία χώρα με υψηλά ελλείμματα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε ευθέως.

«Η μάχη που δώσαμε δεν ήταν μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή », ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η αναστολή του δικαιώματος ψήφου για κάποια χώρα θα σήμαινε ότι δεν θα είχε λόγο για θέματα σημαντικά, όπως η ασφάλεια, η εθνική άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτικήη περιφερειακή πολιτική, κτλ.

«Αυτή η πρόταση χτυπά βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των χωρών μέσα στην ΕΕ και η ΕΕ έχει παράδοση δημοκρατίας που δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη συζήτηση των «27» για την πρόληψη οικονομικών κρίσεων στο μέλλον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποφασίστηκε να μπουν «αντικίνητρα » για χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, λόγω κακών πρακτικών.

«Οι χώρες θα πρέπει να κριθούν για τις πράξεις τους από εδώ και πέρα και όχι για το παρελθόν τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τέλος,ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε:

«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσει η χώρα με συνέπεια και σταθερότητα στις μεγάλες αλλαγές που θα είναι ευεργετικές για το λαό και για την Ελλάδα».

Σημείωσε δε ότι « το γεγονός ότι ανέβηκαν τα σπρεντς δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας σε όποιες κινήσεις (που) μπορούν να ερμηνευτούν ως αστάθεια».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας:«Η πρότασή μου ήταν να ενισχύσω την ψήφο ευθύνης απέναντι σε μία κρίση που υπάρχει και την οποία πολλές φορές η αντιπολίτευση δεν θέλει να αναγνωρίσει».